Nagyvilág

Tízmillió új bevándorló Amerikában

Bevándorlási csúcsot rögzítettek az Egyesült Államokban az elmúlt hét évben. A becslések szerint jóval több illegális bevándorló él az USA-ban, mint Magyarország teljes lakossága.

A legutóbbi hétéves periódusban minden korábbi hasonló időszakhoz képest nagyobb, 10,3 milliós bevándorló tömeg áramlott Amerikába. Az ígéretek földjére költözők fele nem törvényes úton, megfelelő papírok nélkül telepedett le – ismertette a washingtoni Bevándorlási Tanulmányok Központja elemzését a The New York Times.

Az Egyesült Államok minden nyolcadik lakója, összesen 37,9 millió ember bevándorló, az 1920-as évek óta ez a legmagasabb arány. A központ felmérése szerint a legális és illegális bevándorlók jelentős hányada alacsonyan képzett munkás, akiknek az egyharmada középiskolai bizonyítvánnyal sem rendelkezik. A bevándorlók mintegy 30 százalékának nincsen egészségbiztosítása, ez a mutató az Amerikában született lakosság körében csak 13 százalék.

A statisztikák azt mutatják, hogy az 1980-as évek óta lényegesen nőtt a Latin-Amerikából és Dél-Ázsiából betelepülők aránya, kevesebben vannak viszont az Európából és Kelet-Ázsiából érkezők száma. A betelepülők több mint fele Mexikóból és Közép-Amerikából érkezik az Egyesült Államokba, minden második illegális úton. A legtöbb bevándorlót évtizedek óta Kalifornia, Florida, Illinois, New Jersey és Texas „fogadta be”.

Éppen ebben az öt államban folyik a leghevesebb vita a bevándorlás kérdéséről. A legújabb betelepülő áradat célpontjai már újabb államok: Arizona, Georgia, Maryland, Pennsylvania és Virginia. A washingtoni kutatóintézet becslése szerint 11,3 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik