Nagyvilág

Nixon aggódott az izraeli atomfegyver miatt

Richard Nixon volt amerikai elnök ellenezte az izraeli nukleáris programot, de nem tudta meggátolni, hogy a zsidó állam atombombát állítson elő - derült ki újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Nixon meg akarta akadályozni a Közel-Kelet első atomfegyverprogramját, de tehetetlen volt – írta a Los Angeles Times a néhai elnök könyvtára által közzétett, korábban titkos nemzetbiztonsági iratok alapján. A kaliforniai Yorba Lindában található Nixon Elnöki Könyvtár és Múzeum 100 ezer oldalnyi irat titkosságát oldotta fel.


„Az izraeliek, akik egyike azon kevés népnek, amelynek életben maradását valódi veszély fenyegeti, valószínűleg minden más országnál nagyobb eséllyel vetnének be atomfegyvert” – idézi The New York Times Henry Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadó 1969-es figyelmeztetését.


Félt a válaszlépéstől

Az okmányokból kiviláglik: Kissinger azt szerette volna elérni, hogy a Fehér Ház meggátolja Izraelt az atombomba előállításában. Az általa javasolt kényszerítő eszköz – hogy az Egyesült Államok helyezze kilátásba, nem szállít F-4 Phantom vadászgépeket Izraelnek – azonban nem működött. Az üzlet felmondásának katasztrofális politikai következményei lettek volna Amerikában.

Kissinger attól tartott, hogy ha kiderül az izraeli nukleáris program, akkor a Szovjetunió válaszként atomrakétákat telepíthet arab államokba. Mint írta, Washington ideális esetben elejét tudja venni annak, hogy Izrael atombombát állítson elő. Minimális programként viszont azt kell elérni – hangsúlyozta -, hogy ne legyen nemzetközileg elismert tény Izrael atomhatalmi státusa. A zsidó állam máig nem erősítette meg, hogy atombombával rendelkezik.


Inkább homokba dugta a fejét

A The New York Times szerint az izraeli atomprogram minden bizonnyal már több évvel az 1969-es feljegyzés előtt elkezdődött. Abban az évben, július 20-án – amikor a világ azt ünnepelhette, hogy Neil Armstrong amerikai űrhajós az első emberként a Holdra lépett – Nixon azon tépelődött, hogyan reagáljon az izraeli atomprogramra.

A keménységéről ismert Golda Meir izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása előtt Nixon úgy döntött, nem kockáztatja meg, hogy Izrael visszautasítson egy amerikai felszólítást az atomprogram leállítására. A Fehér Ház végül azt a magatartást választotta, hogy úgy tesz, mintha az Egyesült Államoknak fogalma sem volna Izrael törekvéseiről – írta a The New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik