Nagyvilág

“Városi gerillák” lennének a francia lázadók?

A párizsi rendőrség szerint városi gerillák állnak az immár harmadik este tartó lázadások mögött. A 2005-ös zavargásokhoz képest a helyzet súlyosbodott, a fiatalok nemcsak gépkocsikat gyújtogatnak, hanem fegyverrel támadnak a rendőrökre.

Minden esély megvan rá, hogy az elszánt fiatalok az ország egyre több pontján kezdenek éjszakai randalírozásba – írja a The Telegraph című lap. A helyzet sokkal rosszabb, mint 2005-ben volt – nyilatkozottt egy 30 éves párizsi rendőr, aki szerint a két éve még csak autókat gyújtogató fiatalok mára az emberekben próbálnak kárt tenni.

Fegyverek a lázadóknál

A lázadók kövekkel, és néhány esetben fegyverekkel támadtak az elmúlt két éjszaka az őket oszlató rendőrökre – írja a The Washington Post helyszíni tudósításában. Az emberek úgy érzik, hogy elfelejtették őket a kormányzati erők, és ez az igazság – mondta a zavargások okait magyarázva Raymond Le Texier szocialista szenátor.

Villiers-le-Bel városi tanácsának tagja szerint ha például valaki a közeli Charles de Gaulle reptéren szeretne dolgozni, és a külvárosi Villiers-le-Belből származik, és ráadásul „Mohammednek” hívják, semmi esélye sincs.



“Városi gerillák” lennének a francia lázadók? 1

KÉPGALÉRIA! (Fotó: MTI)


Francois Fillon miniszterelnök kedd este többek között azt mondta újságíróknak, hogy „a kormány teljesen elkötelezett, hogy a rend a lehető legyorsabban visszaálljon a területen.” A Le Monde szerint külön kihangsúlyozta, hogy „minden eszközt biztosítunk a rendvédelmi erőknek.”

Sok a hasonlóság

Míg 2005 őszén Clichy-sous-Bois-ban a rendőrök elöl menekülő két, áramütést szenvedett fiatal halála volt a szikra a külvárosi erőszak kirobbanásához, ezúttal egy rendőrautóval történt tisztázatlan körülményű balesetben elhunyt két kamasz esete elég volt ahhoz, hogy hétfőn, sötétedés után Villiers-le-Belben közel száz arcát eltakaró fiatal Molotov-koktélokkal és minden kezük ügyébe kerülő tárggyal támadjon a rend helyreállítására kirendelt rohamrendőrökre.

A rendfenntartók azonnal könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak. Helyszíni tudósítások szerint szabályos utcai gerillaharc folyt a két tábor között. Míg két éve öt hét alatt kétszáz, ezúttal egy éjszaka alatt több mint nyolcvan rendőr, köztük öt súlyosan megsérült az összecsapásokban és Val d’Oise megye hat környező kisvárosában 65 gépkocsi, egy busz és egy kamion, valamint öt épület égett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik