Külföld

Nő a rés a rakétapajzsban

admin
admin

2007. 11. 28. 09:16

Az amerikai rakétavédelmi rendszerek kérdésében tett washingtoni javaslat csalódást keltett Oroszországban, ennek ellenére Moszkva továbbra is kész a párbeszédre – hangsúlyozta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Lavrov az európai hagyományos haderőkről és fegyverzetekről szóló szerződés kérdésében is visszalépést tapasztalt az amerikai partnereknél. Figyelmeztetett arra is, hogy Irán elszigetelődéséhez vezet, ha a nyugati államok nem hajlandók elismerni Teheránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felé tett pozitív lépéseit.


Moszkva nem zárkózik el a további párbeszédtől, akkor sem, ha Washington valóban letelepíti rakétaelhárító rendszerének elemeit Kelet-Európában. Az oroszok megértik ugyanis, hogy ezek mindkét oldalon a nukleáris fegyverzetek stratégiai elemei. Lavrov nem tudja elfogadni, hogy a rakétapajzs Irán ellen irányul, szakértőkre hivatkozva kijelentette: „a telepítés ténylegesen veszélyt jelent Oroszország számára”. Ez nem maradhat így sokáig.


A rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos amerikai javaslat „nem konstruktív”, mivel lényegében az amerikaiak azt mondták: „Akárhogy is lesz, megépítjük a rakétapajzsot” – vélte Jurij Balujevszkij, az orosz hadsereg vezérkari főnöke is. Az európai hagyományos haderő és fegyverzetek csökkentéséről szóló (CFE)szerződéssel kapcsolatban megismételte: elavult, értelmetlenné vált, a kidolgozott adaptációt azonban csakis Oroszország tartja be, a többi állam nem is ratifikálja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.