Nagyvilág

Nem tárgyalnak többet Koszovóról

Megállapodás nélkül értek véget a szerbek és a koszovói albánok között a Koszovó státusáról szóló, háromnapos tárgyalások szerdán az ausztriai Badenben – jelentette be Fatmir Sejdiu koszovói elnök. Szerbia minden döntést semmisnek fog tekinteni, amelyet Koszovó függetlenségéről születik.

Hasim Thaqi, a koszovói kormányfői tisztség várományosa hozzátette, hogy a december 10-i határidő lejárta után nem lesznek további tárgyalások a szerbekkel. Koszovó végső jogállása pedig nem lehet más, mint a független államiság – mondta.


A kudarc várható volt, hiszen a konfliktusban közvetítő nemzetközi összekötő csoport felügyelete alatt augusztus óta különböző helyszíneken zajló tárgyalásokon sem a szerbek, sem az albánok nem engedtek az egymástól homlokegyenest eltérő álláspontjukból.


Szerbia széles körű autonómiát ajánlott fel a tartománynak Badenben is, de annak elszakadásáról hallani sem akar. Az albánok a maguk részéről viszont mindvégig makacsul ragaszkodtak a függetlenséghez, amelyet kezdettől fogva megmásíthatatlan tényként kezelnek.


„Minden lehetséges törvényes és diplomáciai intézkedést be fogunk vetni bármilyen olyan döntés érvénytelenítésére, amely a függetlenségről szól” – szögezte le az eredménytelenül zárult tárgyalások után a szerb elnök. Boris tadic ígéretet tett viszont arra, hogy Szerbia tartózkodni fog az erőszak alkalmazásától

Ajánlott videó

Olvasói sztorik