Nagyvilág

Tőkés: megbukott az egypártrendszer

Tõkés László európai parlamenti képviselõ szerint az EP-választás megmutatta a demokratikus versenyt, amely új korszakot nyithat az erdélyi magyarság történetében. Úgy véli, az RMDSZ nem tud újat mondani, ezzel együtt le kell ülni tárgyalni.

Tőkés László erdélyi református püspök a Krónika kérdésére elmondta: nem élte bele magát az EP-szereplésbe, mert – mint fogalmazott – püspökként is még mindig temesvári lelkésznek érezte magát. “Sohasem a tisztségtől, a rangtól tettem függővé a munkámat, hanem mindig szolgálni akartam” – nyilatkozta Tőkés a Krónikának, aki már megvette a repülőjegyét, hogy átvegy e mandátumát.

Tőkés szerint az európai parlamenti választás sikertörténet. “A demokratikus választási versenyhelyzet rendkívüli mozgósító erővel hatott, olyannyira, hogy az RMDSZ eddigi történetének, illetve a magyar politikai élet 1989 utáni időszakának legjobb részvételi arányát értük el. Függetlenül attól, hogy alacsony volt a román részvétel, mégiscsak közel tízszázalékos volt a magyarok részvétele. Ennek a sikernek az összefüggésében szerfelett csodálkozom, hogy másfajta interpretációk is vannak” – hangsúlyozta Tőkés.


Tőkés nem bánta meg

A püspök szerint nincs valóságalapja az RMDSZ állításának, amely szerint közös listaállítás esetén a magyarság akár négy vagy öt képviselői helyet is szerzett volna. “Az RMDSZ valahol leragadt a kampány legsötétebb pontján, nem tud jót, újat mondani, nem tudja reálisan nézni a valós helyzetet, ugyanúgy tesz, mint amikor azzal riogatta az embereket, hogy senki nem jut be az Európai Parlamentbe, vagy csak én. Holott ennek épp az ellenkezője történt. Nemcsak hogy nem bántam meg független indulásomat, hanem szerintem a legoptimálisabb változat következett be a négy eshetőség közül” – hangsúlyozta Tőkés.


Hozzátette: 18 évvel ezelőtt a román pártdiktatúra, most az RMDSZ megtestesítette romániai magyar egypártrendszer bukott meg a választások révén, és teljesen új korszak vette kezdetét az erdélyi magyar politikai és közéletben. “Ez a gyökeres változás a továbbiakban hatással lesz az egész magyar politikai és közéletre, elkerülhetetlenné vált a reform, a rendszerváltozás. Ezzel egy időben tennünk kell róla, hogy megreformáljuk a magyar politikai és közéletet, hogy meg is valósuljon az a rendszerváltozás, amelynek javaslatával előálltunk az RMDSZ-szel folytatott augusztusi tárgyalások során” – mondta Tőkés László. Megjegyezte azonban, hogy tárgyalási ajánlatát az RMDSZ visszautasította.


Tőkés László kifejtette: a tárgyalásokhoz szükség van az RMDSZ politikájának revíziójára. “Remélem, az RMDSZ-ben vannak olyan erők, amelyek nem engedik, hogy elszalasszák ezt a megegyezési lehetőséget”.


Erkölcs és együttműködés


A Krónika kérdésére a püspök elmondta, két leendő képviselőtársával, Frunda Györggyel és Sógor Csabával erkölcsi alapon szemléli a leendő közös munkát, ám a sérelmeken felül kell emelkedni. “Az erdélyi magyar érdek azt követeli, hogy bizonyos ügyekben együttmûködjünk, akkor kötelesek vagyunk ezt szem előtt tartani. Noha nagyon megterheltek a viszonyaink, nem lesz más választásunk” – véli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik