Nagyvilág

Schuster: ne a magyar-szlovák múlttal foglalkozzunk

A jövőbe kell tekinteni a szlovák-magyar viszonyban, ha a múlttal foglalkozunk, az a nacionalista hangok feléledésének kedvez - mondta Rudolf Schuster volt szlovák államfő kedden Budapesten az MTI-nek.

Akárhányszor a múltba nézünk, azzal a nacionalizmus feléledésének szolgálunk táptalajul. Magyarországnak és Szlovákiának nincs más útja, csak az, hogy szorosabbá fűzzék kapcsolatukat – mondta Rudolf Schuster, aki a budapesti Világpolitikai Fórum egyik résztvevője.

A szlovák exelnök szerint a két ország viszonyát javíthatja, ha minél több hivatalos találkozó lesz, mert ez az átlagemberek gondolkodását is befolyásolhatja. Rudolf Schuster úgy vélte, nem a politikai kijelentések számítanak, akkor kellene aggódni, ha valaki meg akarná változtatni a kisebbségi törvényt, erre azonban valószínűleg nem kerül sor.

A magyar-szlovák viszony azt követően romlott meg, hogy a szlovák parlament szeptemberben határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat, amely többek között a kollektív bűnösség elvét is rögzíti. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül a szlovák törvényhozás valamennyi frakciója támogatta.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői a testület elé vitték az ügyet.

Robert Fico szlovák miniszterelnök október elején hivatalos látogatásra hívta meg magyar partnerét. Ezt követően a két miniszterelnök az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójának keretében folytatott nem hivatalos megbeszélést.
A szlovák kormányfő november 11-én úgy nyilatkozott, hogy sem ő, sem a magyar miniszterelnök nem érdekelt a szlovák-magyar feszültség fenntartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik