Külföld

Oroszok lázítják a cseheket az USA elen?

admin
admin

2007. 11. 27. 10:30

Az orosz titkosszolgálatok állítólag megpróbálják befolyásolni és támogatni azokat a civil mozgalmakat, amelyek tiltakoznak a csehországi amerikai radarállomás létrehozása ellen – közölte hétfőn este a közszolgálati Cseh Televízió CT24 hírcsatornája.

A civil mozgalmak képviselői a vádat határozottan visszautasították, koholmánynak minősítették. Hasonlóan nyilatkoztak a prágai orosz nagykövetség diplomatái is. A CT24 szerint ezeket az információkat a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) legújabb beszámolója tartalmazza, s ilyen értesüléseket szerzett a katonai kémelhárítás is.

A cseh polgári titkosszolgálat jelentése szerint az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a külföldi titkosszolgálatok nagyon élénken érdeklődnek a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzet iránt, ahol a tervek szerint az amerikai radart felépítenék.

Érdeklődő oroszok

A Mladá Fronta Dnes című lap úgy tudja, hogy a régiót mostanában a korábbinál jóval gyakrabban keresik fel a külföldi katonai attasék, más diplomaták és újságírók. A lap azt írta, hogy különösen az oroszok és szövetségeseik aktivitása szembeötlő.

A BIS jelentésében csak annyi áll, hogy a külföldi szolgálatok a médián keresztül megpróbálják befolyásolni a közvéleményt, és kihasználják a radarellenes akciókat. A cseh polgári titkosszolgálat, illetve a kormányzat nem kívánta kommentálni a média értesüléseit.

„Tény, hogy az utóbbi években megnőtt az orosz fél aktivitása, például a gazdasággal kapcsolatban. Részletekbe azonban nem bocsátkozhatok” – jelentette ki Tomás Klvana, a kormány megbízottja radarügyekben. „A közép-európai térségben létrejövő amerikai katonai bázisok az orosz külpolitika figyelmének középpontjában állnak, s természetes, hogy az orosz felderítők érdeklődnek a dolgok iránt” – fejtette ki véleményét a televízióban Sándor Antal, a cseh katonai hírszerzés volt főnöke.

Nem pénzért tiltakoznak

„Bennünket senki sem fizetett le, csak saját jól felfogott érdekeinket védjük” – jelentette ki Jan Neoral, Trkavec falu polgármestere. Trkavec közel van a tervezett radarállomáshoz, s egyike a Brdy körzet azon három tucat településének, amelyek lakosai helyi népszavazáson voksoltak az amerikai katonai berendezés ellen.

A radar elleni tiltakozó petíciót eddig több mint 150 ezer ember írta alá. Prága és Washington májusban kezdett tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. A cseh baloldali ellenzék országos népszavazást követel az ügyben, de ezt a jobbközép kormányzat elutasítja. Végleges döntés az ügyben a jövő év tavaszára várható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.