Nagyvilág

Olmert és Abbász is békét akar

Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök is azt hangsúlyozta a keddi annapolisi Közel-Kelet-konferencián, hogy a béke útja az egyetlen jövőbe vezető út népeik számára.

A két politikus azután szólalt fel az értekezleten, hogy George Bush elnök nyitó beszédében ismertette azt az izraeli-palesztin megállapodást, amely a jövőbeni béketárgyalások kereteit rögzíti.

A felmerült ellentétek miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a felek egyetértésre tudnak-e jutni valamiféle közös dokumentumról. Mint a CNN hírtelevízióban elhangzott, a konferencia talán máris több eredményt hozott, mint sokan várták, hiszen ha garancia nincs is a jövőbeni tárgyalások sikerére, megállapodás született a keretekről.

A Bush által ismertetett megállapodás szerint a felek december 12-én tartják az első hivatalos tárgyalási fordulót, amelyet kéthetente újabbak fognak követni.

“Kifejezzük elkötelezettségünket a népeink közötti vérontás, a szenvedés és több évtizedes viszály lezárására” – tartalmazza az izraeli-palesztin közös nyilatkozat, amely szerint a felek a béke új korszakát szándékoznak megnyitni, amely a szabadságon, a békén, a tiszteleten és egymás kölcsönös elismerésén alapszik.

Az izraeli és palesztin küldöttségek közös hangot adtak azon szándékuknak, hogy a béke és az erőszakmentesség kultúráját fogják terjeszteni, szembeszállnak a terrorizmussal és lázítással, akár izraeliek, akár palesztinok követik el.

Hitet tettek amellett, hogy minden lehetséges erőfeszítést megtesznek azért, hogy 2008 vége előtt békemegállapodást tudjanak kötni, rendezve abban az összes vitás kérdést. A tárgyalások folyamatossága érdekében egy, a felek küldöttségvezetői által közösen irányított operatív bizottság jön létre, amely rendszeresen összeül, először december 12-én. Olmert miniszterelnök és Abbász elnök kéthetente találkozni fog egymással a tárgyalások előmozdítására.

A felek ígéretet tettek arra is, hogy azonnal végrehajtják kötelezettségeiket, amelyeket a közel-keleti közvetítő kvartett által 2003. április 30-án kibocsátott útiterv tartalmaz az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldása érdekében. Közös amerikai-palesztin-izraeli mechanizmust dolgoznak ki az Egyesült Államok vezetésével az útiterv végrehajtásának nyomon követésére.

A konferencián Bush megnyitója után szólásra emelkedő Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette: a palesztinok jövőjébe a békén keresztül vezet az út, “a háború és a terrorizmus a múlté”. Felszólította Izraelt a békefolyamat támogatására.

“Egyikünknek sem kell békéért könyörögni a másiknál, ez közös érdekünk” – mondta, leszögezve egyebek mellett azt, hogy az önálló Palesztina fővárosa Kelet-Jeruzsálem kell, hogy legyen és Izraelnek szabadon kell engedni a palesztin foglyokat.

Abbász beszédében nem jelezte, hogy a palesztinok milyen konkrét engedményeket készek tenni azokban a kérdésekben, amelyek miatt a korábbi béketárgyalások kudarcot vallottak, például Jeruzsálem státusa, a menekültek, a független Palesztina határai, illetve az izraeli telepek ügyében.

Ehud Olmert kijelentette: nincs olyan muszlim állam, amellyel Izrael ne kívánna diplomáciai kapcsolatot létesíteni. Leszögezte, hogy Izrael diplomáciai elszigetelése nem vezet eredményre. “Nincs más út, mint a béke útja”, két nemzetállamot kell teremteni a két nép számára – mondta, és a fogságban levő izraeliek szabadon engedésére hívott fel.

Az izraeli kormányfő megígérte, hogy a tárgyalásokon minden vitatott kérdést rendezni igyekeznek. “Sokunk számára rendkívül nehéz folyamat kezdődik, amely azonban elkerülhetetlen (…) felkészültünk rá” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik