Nagyvilág

Jön a tízujjas lenyomat

Fokozódik a szigor az amerikai repülőtereken. Csütörtöktől mind a tíz ujjukról lenyomatot vesznek a washingtoni Dulles repülőtérre érkező külföldiektől – írta a Népszabadság.

Az elmúlt négy évben csak a két mutatóujj lenyomatát rögzítették, és digitális fényképet készítettek a beutazókról. A tízujjas ellenőrzőrendszert a washingtoni próba után hamarosan bevezetik Bostonban, New Yorkban és San Franciscóban is, 2008 végére pedig az összes belépési ponton ezt tervezik alkalmazni.

Az új intézkedéstől azt várják, hogy az eddig kiépített – mintegy 90 millió ujjlenyomatot tartalmazó – adatbázis pontosabbá váljék és csökkenjen a hamis riasztások száma. Az amerikai belbiztonsági tárca illetékese szerint nem számítanak a sorok meghosszabbodására.

A 2001. szeptemberi terrortámadások nyomán bevezetett nyilvántartási rendszer eredményeiről keveset tudni. Nem hozták nyilvánosságra, sikerült-e akár csak egyetlen terroristát vagy bűnözőt elfogni a segítségével. A kongresszus mindenesetre az erre fordítandó tavalyi 363 millió dolláros keretet idén megtoldotta 99 millióval – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik