Nagyvilág

Utoljára próbálnak megegyezni Koszovóról

Az ausztriai Badenben találkoznak hétfőn a koszovói albánok és a szerbek, hogy nemzetközi közvetítéssel még egyszer megpróbáljanak közös megoldást találni a zömében albánok lakta dél-szerbiai tartomány jövőjére, még az összekötő csoport által megszabott december 10-i határidő lejárta előtt.

Slobodan Samardzsics Koszovó-ügyi miniszter szerint a tárgyalások vége vagy elvezet a krízis civilizált és békés megoldásához, vagy újabb erőszakhullámot indít el – írja a B92 című belgrádi napilap.

A XIII. századbeli Weikersdorf-kastélyban a nyilvánosság teljes kizárásával, zárt ajtók mögött tárgyalhatnak két és fél napon át. Mindkét fél a legmagasabb politikai szinten képviselteti magát, a közvetítő amerikai-német-orosz diplomatahármas is a megszokott összetételben lesz jelen. A tartomány jövőjére, valójában a térség egészére nézve döntő fontosságúnak ígérkező konzultációk több menetben, részben közvetlen, részben közvetett módon, a “trojka” közbeiktatásával zajlanak majd.

Nem az utolsó forduló?

Közben Alekszandr Bocan-Harcsenko, a megbeszéléseken közvetítő hármas orosz tagja a Blic című belgrádi lapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Moszkva ragaszkodni fog a Koszovóról szóló tárgyalások folytatásához, ha azok hétfőn kezdődő utolsó, badeni fordulóján nem születik megállapodás.

Alekszandr Bocan-Harcsenko kívánatosnak mondta, hogy a badeni tárgyalásokon térjenek vissza a “normális logikához”, s először Koszovó státusáról próbáljanak megegyezni, utána egyéb kérdésekről. Ezzel kapcsolatban “feje tetejére állítottnak” nevezte az albánok logikáját, azt, hogy a Szerbiához fűződő kapcsolatok formáiról, részleteiről akarnak csak tárgyalni, s a teljes függetlenséget adottnak veszik, megmásíthatatlannak, amelyről szót sem hajlandók ejteni.

Úgy tűnik, a belgrádi tárgyalócsoport is azzal az attitűddel érkezett Badenbe, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom a tárgyalásra – írja a B92 című napilap. A delegáció megpróbálja minél tovább nyújtani a folyamatot, szerintük addig kell folytatni az egyeztetést, ameddig kompromisszumos megoldásra nem jutnak a tartomány jövőjét illetően. Pristina ugyanakkor elszánta magát, hogy egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, ha a tárgyalások végeztével nem sikerül erről megállapodni Belgráddal – írja a lap.

Nem a papírforma dönt

Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz közvetítő szerint Szerbiának a tárgyalások során tett javaslatai sok érdekes, továbbgondolásra alkalmas elemet tartalmaztak, s a legfontosabb, hogy minden belgrádi indítvány a megoldás tárgyalások útján történő kidolgozása felé mutat.

Ami a távolabbi jövőt illeti, az orosz diplomata elképzelhetőnek tartotta, hogy végbemegy az albánok lakta területek integrációja abban az esetben is, ha a közvetítő csoport dokumentumában leszögezi, hogy az albán területek egyesítése megengedhetetlen. “Számtalanszor előfordult már, hogy az élet másképp döntött, mint ahogy az dokumentumokban meg volt írva” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik