Nagyvilág

Provokáció az amerikai radarok Csehországba telepítése?

Milos Zeman volt cseh kormányfő szerint Oroszországgal szembeni "felesleges provokáció" az a terv, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer részeként radarokat telepítsenek Csehországba.

A szociáldemokrata politikus hétfői prágai sajtónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a radarállomás létesítésének valódi célja az orosz ballisztikusrakéta-kísérletek megfigyelése, és nem a “lator államok” szemmel tartása, ahogy azt az Egyesült Államok állítja.

A cseh politikus “ostobának” minősítette azokat az érveket, melyek szerint az úgynevezett lator államok, köztük Irán jelentette esetleges rakétafenyegetés miatt van szükség a létesítményekre. Zeman kijelentette: veszélyesnek tartja Iránt és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentéseit. Azt mondta: a maga részéről “a lehetséges kilövőállomások elleni hagyományos megelőző csapás” mellett foglal állást.

Csehország és Lengyelország Oroszország tiltakozása és a lakosság többségének ellenzése ellenére egyaránt elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy területén radarállomás, illetve – utóbbi esetében – rakétaelfogó egységek létesüljenek az amerikai rakétavédelmi pajzs részeként. A nemrégiben beiktatott új lengyel miniszterelnök azonban értésre adta, hogy Lengyelország kész NATO-partnereivel és Oroszországgal is egyeztetni a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik