Nagyvilág

Volt kormányfők indulnak a hatalomért Pakisztánban

Hétévi száműzetés után visszatért Pakisztánba Navaz Sarif volt miniszterelnök, Benazir Bhutto volt kormányfő pedig bejegyeztette parlamentiképviselő-jelöltségét Karacsiban a helyi választási bizottságnál.

Bhutto a dél-pakisztáni nagyváros egyik szavazókerületében kíván indulni a parlamenti választásokon, és jelöltségét vasárnap jegyeztette be – közölte a helyi választási bizottság névtelenül nyilatkozó egyik vezetője. A volt kormányfő csütörtökön engedélyezte az általa vezetett Pakisztáni Néppárt (PPP) tagjainak, hogy induljanak a január 8-i nemzetgyűlési és tartományi gyűlési választásokon.

Benazir Bhutto igyekszik szövetségbe tömöríteni Pervez Musarraf államfő ellenzékét, és követeli, hogy az elnök még a választások előtt oldja fel a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotot.

Több politikai párt azonban már a választások bojkottja mellett döntött, miközben a Pakisztáni Néppárt, amely az ellenzék legnagyobb pártja, még ingadozik. Bhutto vasárnap értésre adta, hogy a választásokon való részvétel felé hajlik, mert így legalább megnehezítik a Musarrafot támogató párt dolgát.

Eközben Szaúd-Arábiából hazatért Navaz Sarif; a volt miniszterelnököt, a Pakisztáni Muzulmán Liga vezetőjét és több családtagját szállító különgép a pakisztáni Lahor nemzetközi repülőterén szállt le.

Sarif – akit Pervez Musarraf hadseregtábornok (későbbi államfő) 1999-ben vértelen puccsal eltávolított posztjáról, majd egy évvel később szaúdi száműzetésbe kényszerített – idén szeptemberben már megkísérelte a hazatérést, de órákon belül kitoloncolták az országból. Ezúttal viszont Musarraf vonakodva ugyan, de beleegyezett, hogy Sarif hazatérjen és vezesse pártját a január 8-i általános választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik