Nagyvilág

Markónak és Tőkésnek is sikerült

A váratlanul alacsony, mintegy 25 százalékos részvételi arány miatt az urnazárást követő első exit poll szerint az RMDSZ listán és Tőkés László egyéni jelöltként is bejutott az Európai Parlamentbe. A még nem végleges adatok szerint a román EP-választások győztese - 29,2 százalékkal - az ellenzéki Demokrata Párt lett.

Az ország első EU-választásán a Szociáldemokrata Párt (PSD) lett a második 21,7 százalékkal, míg Calin Tariceanu Liberális Pártja futott be harmadiknak, a voksok 13,2 százalékával.


A CCSB közvéleménykutató a szavazóhelységeket elhagyó választóka megkérdezésével készült felmérése szerint az RMDSZ az európai parlamenti választásokon leadott voksok 6,3 százalékát gyűjtötte be, míg Tőkés László egyéni jelöltként a szavazatok 3,3 százalékát szerezte meg – írja a Transindex.

Az eredménnyel az RMDSZ túljutott a pártok számára megállapított 5 százalékos, Tőkés pedig az egyéni jelölteknek felállított 2,8 százalékos küszöbön, így a párt listájáról a listavezető Frunda György és Tőkés László is európai parlamenti mandátumot szerzett.

Az általános meglepetést keltő adatokat az magyarázza, hogy teljes érdektelenség jellemezte a vasárnapi romániai voksolásokat: míg országos átlagban 25 százalék körüli volt a részvételi arány, addig a magyarlakta Hargita és Kovászna megyékben a választók majdnem fele leadta voksát.



Markónak és Tőkésnek is sikerült 1

Képgaléria: Frunda György, az RMDSZ EP-képviselõje Marosvásárhelyen szavazott (Fotó: MTI)


Előzetesen a legtöbb elemző arra számított, hogy magasabb részvétel mellett sem a romániai magyarokat képviselő párt, sem pedig Tőkés László nem szerez mandátumot, így az erdélyi magyarság brüsszeli képviselet nélkül marad. Többen úgy vélték: ez nem is akkora baj, mert így a következő választásokon kénytelen lesz összefogni az erdélyi magyarság.


Továbbra sem kímélik egymást


Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak – értékelte a választási eredményt Markó Béla, az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen az MTI beszámolója szerint. A párt kampányközpontjában nagy üdvrivalgással fogadott eredmények ismertetése után Markó kijelentette: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.



Markónak és Tőkésnek is sikerült 2

Képgaléria: Tõkés László megválasztott EP-képviselõ Nagyváradon voksolt (Fotó: MTI)


“Kedvezett a magyarság esélyeinek az a versenyhelyzet, amit tudatosan teremtettünk, győzött a demokrácia” – közölte az eredmények ismeretében az egyéni mandátumot szerzett Tőkés László. “Megfordult az erdélyi magyarság választási részvételének az évek óta ereszkedő trendje – mondta a református lelkész a Transindex tudósítása szerint. Az RMDSZ-re célozva hozzátette: “Lebecsülték a versenyhelyzetet azok, akik azt állították, hogy a totalitárius egységben van az erő”. Tőkés győzelme után azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy a párt lemásolta legfontosabb választási üzeneteit.


—-Basescu nyert is, vesztett is—-


Érvénytelen az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, amelyet vasárnap, az EP-választással egy időben rendeztek Romániában, miután a szavazáson a jogosultak kevesebb, mint 30 százaléka vett részt a szükséges 50 százalék plusz egy szavazat helyett. A Basescu államfő által a nép elé terjesztett elképzelést a magyar pártok nem, a szavazók 98,2 százaléka viszont támogatta.


A Realitatea hírtelevízió által az urnazárás után közzétett exit-poll adatok szerint viszont az államfő pártja, a Demokrata Párt (PD) 31,5, százalékkal megnyerte a választást. Második lett az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1 százalékkal, harmadik pedig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15,6 százalékkal. Utánuk következik a sorban a Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,9 és az RMDSZ 6,2 százalékkal; a többi párt 5 százalék alatti eredményt ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik