Nagyvilág

Lemondott a grúz államfő

Lemondott vasárnap posztjáról Mihail Szaakasvili grúz államfő, hogy részt vehessen az előre hozott grúz elnökválasztáson, illetve az azt megelőző kampányban: Az államfői teendőket az alkotmány előírásai szerint ideiglenesen Nino Burdzsanadze parlamenti elnök látja el.

A grúz parlament az államfő lemondása utáni rendkívüli ülésén határozatban erősítette meg, hogy az előre hozott elnökválasztásokat január 5-én – vagyis a Szaakasvili által korábban meghatározott időpontban – rendezik meg. A grúz törvények szerint a törvényhozás az államfő lemondása után tűzheti ki csak az előre hozott választások időpontját.

Grúziában november 2-án az ellenzék szervezésében tüntetések kezdődtek, amelyeket november 7-én a hatóságok szétvertek, és Szaakasvili elnök rendkívüli állapotot vezetett be. A rendkívüli állapotot már több mint egy hete feloldották.


30 ezer ellenzéki tüntetett


A grúz radikális ellenzék mintegy 30 ezer híve Tbilisziben azt követelte, hogy a hatóságok szüntessék be az ellenzékiek üldözését, és engedélyezzék újra az ellenzéki Imedi televízió működését. Az ellenzék képviselői győzelemnek minősítették Szaakasvili távozását az elnöki posztról, s arra szólították fel a grúzokat, hogy a január 5-re előre hozott elnökválasztásokon az ellenzéki Nemzeti Tanács jelöltjére, Levan Gacsecsiladzére voksoljanak.


A kétórás nagygyűlést követően a 30 ezresre becsült tömeg a parlament elé vonult, ahol ugyancsak békés nagygyűlést tartott, megismételve az ellenzék követeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik