Külföld

Kaszparov öt nap börtönt kapott

admin
admin

2007. 11. 25. 09:38

Nem engedélyezett tüntetés szervezéséért és vezetéséért büntették meg a volt sakkvilágbajnokot, miután pártja, a Másik Oroszország előre tiltakozott a jövő heti választás eredménye ellen. A tüntetés szónoklatait légkalapácsokkal tették hallhatatlanná.

Mintegy 2-3 ezer ember vett részt a Másik Oroszország ellenzéki tömb megmozdulásán Moszkvában; a tüntetők egy része a Központi Választási Bizottság székhelye felé vette útját. Az ellenzéki párt egyik vezetője ott petíciót adott át az intézmény hivatalnokának, amelyben közölték: a december 2-i választás eredménye nem tekinthető legitimnek, mert a voksolás körülményei nem felelnek meg a demokrácia követelményeinek. A párt kérte Vlagyimir Putyin államfő törlését a jelölőlistájáról, amiért államfői posztját pártpropagandára használta.

Jókor búgtak fel a légkalapácsok

A gyűlés totális biztonsági intézkedések közepette ment végbe. Az Andrej Szaharov emberjogi harcosról elnevezett sugárúton a járdaszélen húzódó alacsony kerítés mögött rohamrácsok, azok mögött 3 méterenként katonák és rendőrök álltak. Sok civil ruhás nyomozó szorgosan fényképezett, filmezett.


Kaszparov szónokolt és szervezett is (Fotó: EPA)

A szónokok egy kisteherautó platójáról beszéltek, szerény erősítéssel, de amint megszólaltak, egy közeli építkezésen hirtelen felzúgtak a légkalapácsok, az egyik keresztutcából pedig ellentüntetők erősítői kezdtek harsogni. Újságírók a helyszínen elmondták: a Másik Oroszország megmozdulásait rendszeresen megzavarják.

A demonstrálók egy csoportja a Központi Választási Bizottság székhelye felé indult; közülük emelték ki és szállították el Kaszparovot is.

Már el is ítélték

Nem engedélyezett tüntetés szervezéséért, vezetéséért és a rendőrséggel szembeni ellenállásért öt nap börtönt kapott a volt sakkvilágbajnok. “Minden hazugság, ami hallottak” – mondta Kaszparov az ítélet kihirdetése után.

Jurij Kosztanov ügyvéd közölte: a bíróság törvényellenes és megalapozatlan ítéletet hozott, ezért fellebbezést nyújtott be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.