Nagyvilág

Rokonainál keresték Karadzicot

Házkutatást tartottak az Európai Unió bosznai békefenntartó erői (EUFOR) és NATO-katonák pénteken Paléban a boszniai háború egyik fő bűnösének tartott, máig szökésben lévő Radovan Karadzic exelnök több családtagjának házában.

A katonák hajnali öt órakor, egyszerre kezdték meg a házkutatást Karadzic feleségének, Ljiljanának, valamint Szonja lányának és Alekszandar fiának otthonában.

Ljiljana Zelen-Karadzic a nővére házában él a bosnyák fővárostól, Szarejevótól 16 kilométerre keletre fekvő Paléban, Szonja és a csak Szásaként emlegetett Alekszandar a családjukkal ugyanott. Az akció célja, hogy információkat szerezzenek a Karadzicot támogató hálózatról – mondta a helyszínen az EUFOR szóvivője.


Rokonainál keresték Karadzicot 1

Gépfegyveres rendõrök biztosítják Karadzic rokonainak házát (MTI/EPA)



Karadzic és Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsok ellen népirtás és más súlyos bűntettek miatt emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék 11 évvel ezelőtt.

Mladic gyaníthatóan Szerbiában bujkál, viszont évek óta nincs Karadzic hollétére utaló jel. Az amerikai kormány ötmillió dolláros jutalmat ajánlott föl annak, aki a két körözött főbűnös elfogásához vezető értesüléssel szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik