Nagyvilág

Megtorpant az iraki erőszakhullám

Az Amerikai Egyesült Államok jelentése alapján az iraki harcok áldozatainak száma hosszú idők óta először „esett vissza” a 2006-os januári szintre. Immáron három hete ritkábbak a támadások Irakban - hangzott el egy bagdadi sajtótájékoztatón.

A csaknem öt éve dúló háború során az amerikai haderő elemzői arra vonatkozó adatokat gyűjtöttek, hány öngyilkos merénylet, országúti robbantás, aknatámadás történt, és hogy ezek mennyi halálos áldozatot követeltek Irakban.

Csökkenő erőszak

A hadügyi szakértők ezekből megállapították, hogy miután a támadások trendje hosszú ideig stagnált, addig az elmúlt időszakban szignifikánsan csökkent az erőszak mértéke. A szakértők a jelenséget fenomenálisnak értékelték – írta a Financial Times keddi számában. A megnövelt tengerentúli csapatok száma a vártnál hamarabb meghozta eredményét, amely precedensértékűnek számít.

Az elmúlt héten 575 támadást követtek el a háborús országban. (Összehasonlításképpen 2006. február 22-e előtt – amikor is egy síita szenthelyet robbantottak fel Samarrában – ugyanez a szám 700 fölött volt.). A csökkenés 2006 júniusához képest még radikálisabb. Akkor ugyanis hetente 1600 támadást jegyeztek fel.

Az USA szerint a civil áldozatok száma ugyancsak mérséklődött – ez év júniusa óta mintegy 60 százalékkal, Bagdadban ez az érték 75 százalék. Az átlagos havi amerikai áldozatok száma a 2007 első félévi 96-ról az utóbbi négy hónapban 66-ra csökkent. Az iraki civilek illetve biztonsági erők esetében a veszteség 2157 áldozat helyett 1223.

Az új stratégia hatásai

Az amerikai hadügy szerint a csökkenés hátterében számos tényező áll – olvashatjuk a The New York Times-ban. Az USA egyértelműen újraszervezett, megerősítésre irányuló stratégiájának tulajdonítja a jelenséget, melynek következtében megnövelte Irakban állomásozó csapatainak számát.

Szunnita önkéntesek ezrei csatlakoztak –azonos érdekeiktől vezérelve- az amerikai erőkhöz, 45 ezren közülük havi 300 dollár juttatásban részesülnek. Lokális tűzszüneti megállapodások; a mezopotámiai al-Kaida erőinek meggyengülése, Irán fegyverkezést kevésbé támogató politikája mind pozitív faktorként hatott az erőszakba belefáradt irakiak helyzetére.

A legégetőbb kérdés viszont mégis az, hogyan lehet az erőszakos megmozdulásokat tovább csökkenteni, és a kiegyezést elérni. Az amerikaiakat aggodalom tölti el, hogy csapataik visszarendelésével az amúgy is bizonytalan helyi tűzszüneti állapot instabillá válhat. Eközben az Egyesült Államok azt is kifogásolja, hogy az iraki kormány a csendes időszakot nem használja fel komolyabb politikai lépés megtételére.

Csalóka adatok?

A Center for Strategic and International Studies elemzői – a Financial Times szerint – kevésbé optimisták. Szerintük a számok nem tükrözik hűen az erőszakos állapotot Irakban. Hasonló módon kételkednek az irakiak is az adatok megbízhatóságában, hiszen azok nem államuktól, hanem az amerikaiaktól származnak.

A támadások ritkábbá válásának következtében az állampolgárok ismételten kimerészkedtek az utcákra. Núri Kamal al-Maliki miniszterelnök két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy 7000 család költözzön vissza Bagdadba is. Mindezek ellenére az erőszak még mindig jelentős. Az amerikai szakemberek által publikált számok ellenére, Irak „leghalálosabb” napjait élte meg az elmúlt hetekben, mintegy 22 áldozattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik