Nagyvilág

A fegyvertartás az amerikai elnökválasztás fókuszába kerülhet

Történelmi döntésre készül az amerikai legfelsőbb bíróság a fegyvertartási jogról. Az Egyesült Államok legfőbb bírói testülete úgy döntött, hogy - 1939 óta először - állást foglal az alkotmány második kiegészítésében szereplő jogról.

A fegyvertartásra és -viselésre vonatkozó rendelkezés az amerikai alkotmány legvitatottabb pontjai közé tartozik. A bírói fórum egy fellebbezés kapcsán foglalkozik a kérdéssel. A fellebbezés benyújtói annak kimondását kérik: alkotmányellenes az a fővárosban érvényes jogszabály, amely korlátozza a kézi lőfegyverek használatát és birtoklását – hangzott el az ABC szerdai tudósításában.


A televízió szerint a fegyvertartási jog a 2008-as elnök- és kongresszusi választások központi kérdésévé válhat, mivel a bíróság előreláthatólag jövő nyáron, négy hónnappal a november választások előtt fog döntést hozni. Elemzők “politikai dinamitnak” nevezik a témát.


A fegyvertartási jog kérdése úgy került bíróság elé, hogy egy biztonsági őr, bizonyos Dick Heller beperelte a fővárost. Állítása szerint megsértették a második kiegészítésben rögzített jogát, amikor a rendőrség nem adott neki fegyvertartási engedélyt, hogy önvédelmi céllal pisztolyt tárolhasson lakásában.


Az Egyesült Államokban ritka az átfogó fegyvertartási tilalom, a szövetségi államok és városok eltérő korlátozásokat léptettek életbe. A fővárosban például 1976 óta kézi lőfegyvert, pisztolyt csak rendőrök hordhatnak; vadászpuskákat szétszerelt állapotban azonban törvényesen lehet otthoni tárolni.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik