Nagyvilág

Pattot kapott Koszovó Belgrádtól

admin
admin

2007. 11. 20. 19:55

Áttörés nélkül értek véget a nemzetközi közvetítéssel folytatott keddi brüsszeli Koszovó-tárgyalások: mind a szerbek, mind a koszovói albánok ragaszkodtak eddigi álláspontjukhoz.

Belgrád kitartott amellett, hogy az albán többségű tartomány – széles körű autonómiát élvezve ugyan, de – maradjon Szerbia része, a koszovói albánok viszont nem engedtek abból a követelésükből, hogy Koszovó váljék függetlenné.

A nemzetközi közösséget képviselő “trojka” – az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – diplomáciai közvetítése mellett folytatott egyeztetésen a felek csak abban tudtak megállapodni, hogy a tárgyalások befejezésére szabott december 10-i határidő előtt még egyszer tárgyalóasztalhoz ülnek: November 26. és 28. között, az ausztriai Badenben találkoznak.

Ezen a brüsszeli tárgyaláson már eljutottak az úgynevezett Aland-modellig, vagyis addig, hogy a svéd lakosságú, Finnországhoz tartozó Aland-szigetek mintájára csak a kül- és a biztonságpolitika jelentené Koszovó függőségét Belgrádtól.

Ez azonban nem elégítette ki az albánokat. A szerbek azt nem fogadták el, hogy végül is kerüljék meg a lényeget, Koszovó jogállásának meghatározását, és csak „státussemleges jelleggel” állapodjanak meg Szerbia és Koszovó viszonyának néhány kulcsfontosságú gyakorlati sarokkövében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek