Nagyvilág

Pattot kapott Koszovó Belgrádtól

admin

2007. 11. 20. 19:55

Áttörés nélkül értek véget a nemzetközi közvetítéssel folytatott keddi brüsszeli Koszovó-tárgyalások: mind a szerbek, mind a koszovói albánok ragaszkodtak eddigi álláspontjukhoz.

Belgrád kitartott amellett, hogy az albán többségű tartomány – széles körű autonómiát élvezve ugyan, de – maradjon Szerbia része, a koszovói albánok viszont nem engedtek abból a követelésükből, hogy Koszovó váljék függetlenné.

A nemzetközi közösséget képviselő “trojka” – az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – diplomáciai közvetítése mellett folytatott egyeztetésen a felek csak abban tudtak megállapodni, hogy a tárgyalások befejezésére szabott december 10-i határidő előtt még egyszer tárgyalóasztalhoz ülnek: November 26. és 28. között, az ausztriai Badenben találkoznak.

Ezen a brüsszeli tárgyaláson már eljutottak az úgynevezett Aland-modellig, vagyis addig, hogy a svéd lakosságú, Finnországhoz tartozó Aland-szigetek mintájára csak a kül- és a biztonságpolitika jelentené Koszovó függőségét Belgrádtól.

Ez azonban nem elégítette ki az albánokat. A szerbek azt nem fogadták el, hogy végül is kerüljék meg a lényeget, Koszovó jogállásának meghatározását, és csak „státussemleges jelleggel” állapodjanak meg Szerbia és Koszovó viszonyának néhány kulcsfontosságú gyakorlati sarokkövében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.