Nagyvilág

Orbán: Erdélyben el kell indulni az autonómia felé

A romániai magyarságnak meg kell tennie az első lépést az autonómia felé – mondta Orbán Viktor Marosvásárhelyen. A Fidesz elnöke arra buzdította a magyar közösség tagjait, hogy nagy számban menjenek szavazni november 25-én az európai parlamenti választásokon.

Orbán, aki Tőkés László püspököt, független jelöltet kíséri kampánykörútján, arra kérte az erdélyieket, hogy ne politikust, hanem „igazi szellemi-lelki vezetőt” küldjenek Brüsszelbe. Leszögezte: a Fidesz akár a kormányban, akár ellenzékben lesz, mindig képviselni fogja a magyar nemzet határon átívelő újraegyesítésének ügyét.

A romániai magyarság autonómiatörekvéseiről szólva kifejtette: az önrendelkezés kell a léleknek, a kultúrának és a gazdaságnak egyaránt, hiszen megteremti a jólét lehetőségét.

Orbán szerint a budapestieknek is szüksége van Tőkés Lászlóra Brüsszelben, hiszen a független jelölt „az egész kárpát-medencei magyarság egységének a megtestesítője”. Nem azért jött, hogy a református püspök mellett kampányoljon, ő „a független jelölt által képviselt ügy” mellett emel szót – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik