Nagyvilág

Koszovó a Nyugathoz dörgölődzik

A közvetítőtárgyalások decemberi lezárása után Koszovó nem kiáltja ki rögtön függetlenségét, hanem újabb tárgyalásokat kezdeményez: az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kívánja összehangolni függetlenségre irányuló lépéseit.

Nincs alternatíva azzal szemben, hogy Koszovó függetlenné váljon – jelentette ki Fatmir Sejdiu, Koszovó elnöke, várható miniszterelnöke. A trojka – az USA, az EU és Oroszország – nyilván a terveknek megfelelően, december 10-én tesz jelentést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a közvetítő tárgyalások végkimeneteléről. Az azt követő néhány napot a szükséges konzultációkra használják fel, utána pedig a koszovói parlament meghozza a maga döntését.

Mégis egyeztetnek

Koszovó azokkal az országokkal kívánja összehangolni függetlenné válását, „amelyek segítik Koszovót” – mondta. Koszovóban a mielőbbi függetlenségre törekvő Hasim Thaqi egykori gerillavezér pártja nyerte a hétvégi választásokat.

A választási győzelmet megelőzően Hasim Thaqi még úgy nyilatkozott, hogy a közveteítőtárgyalások decemberi lezárása után rögtön ki kell kiáltani a tartomány függetlenségét, az unió azonban hétfőn óvatosságra intette Koszovót az ügyben – írja az AP hírügynökségre hivatkozva a B92 című belgrádi napilap.

Thaqi kedden úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi közösség napirendjét, majd december 10. után „Washingtonnal és Brüsszellel együttműködve” meghozzák a függetlenségről szóló döntést. „Nem teszünk semmit a washingtoni és brüsszeli partnereinkkel való összehangolás nélkül” – hangsúlyozta.

Semleges státusz?

A keddi brüsszeli egyeztetésen esetleg olyan „státussemleges” elgondolásokat lehet felvetni, amelyek a Pristina és Belgrád közötti kapcsolatok bizonyos sarokköveit fogalmaznák meg. Annak az alapkérdésnek a megkerülése mellett, hogy Koszovó végül is önálló ország-e vagy Szerbia autonóm tartománya – fogalmazott Wolfgang Ischinger, a trojka uniós tagja.

Robert Kagan, az amerikai Carnegie Endowment intézet elemzője kedden Budapesten úgy nyilatkozott: Koszovó kétségtelenül ki fogja kiáltani függetlenségét, ez már az új év elején bekövetkezhet.

A függetlenség kikiáltását követően az Egyesült Államok és néhány európai ország is elismeri majd Koszovót független államként – mondta Robert Kagan az Országgyűlés külügyi és európai ügyek bizottságának együttes ülésén. A szakértő szerint Szerbia képes lesz elfogadni Koszovó függetlenségét, és inkább saját problémáival fog törődni, például az ország EU-csatlakozásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik