Nagyvilág

Kommunista vezető lehet a következő orosz elnök

Az orosz kommunista párt (KPRF) vezetője reményét fejezte ki, hogy számíthat a választópolgárok támogatására. Gennagyij Zjuganov a csitai területen legutóbb a szavazatok 52 százalékát kapta meg.

“Egy hatalmas párt vezetőjeként indulni fogok az elnökválasztási kampányban” – mondta Zjuganov az Interfax hírügynökségnek kedden Csitában. Reméli, hogy az állami duma összetételéről döntő december 2-i választásokon pártja a szavazatok 30 százalékát szerzi majd meg.


Két befutó


A Levada központ november 9-13. között végzett felmérése azt mutatta ki, hogy mindössze két párt ugorja majd át magabiztosan a 7 százalékra emelt bejutási küszöböt: azoktól a szavazóktól, akik már eldöntötték, kire voksolnak, Vlagyimir Putyin elnök Egységes Oroszország pártja 66 százalékot remélhet. Ez az adat a legutóbbi felmérés óta eltelt egy hónap alatt alig változott. A KPRF november közepén 14 százalékra számíthatott, valamivel kevesebbre, mint egy hónappal korábban.


Mozgalom Putyinért


Vlagyimir Putyin az alkotmány értelmében nem indulhat harmadik mandátumért, és többször hangsúlyozta, hogy nem támogatja az alkotmány módosítását e kérdésben. Nincs kétség viszont afelől, hogy utódát maga fogja kijelölni.


Moszkvában számos találgatás és híresztelés kering arról, miként lehetne Putyin az alkotmány kiskapuit kihasználva újra elnök. Emellett egyre terebélyesedik a Putyinért elnevezésű mozgalom, amely nem azt követeli, hogy Putyin maradjon az államfő, hanem hogy biztosítva legyen elképzeléseinek további megvalósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik