Külföld

Az ENSZ-et támadta Irán budapesti nagykövete

admin
admin

2007. 11. 20. 16:20

Az iráni nukleáris program nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé való, a téma technikai jellegű és kizárólag a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségre tartozik – nyilatkozta Irán budapesti nagykövete. Irvash Ali Reza lapunk kérdésére elmondta: a Washington által állítólagosan Irán elleni bizonyítékokat tartalmazó dokumentum csupán technikai információkat tartalmaz.

Az ENSZ által Irán ellen bevezetni kívánt szankciók nincsenek összhangban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által közzétett jelentéssel, mely egyértelműen megállapítja, hogy Teherán nukleáris programja békés célokat szolgál – hangzott el Irvash Ali Reza, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetének sajtótájékoztatóján. A ritkaság számba menő eseményt a nagykövet egy kétoldalas szöveg felolvasásával kezdte.

Mint ahogy arról lapunk beszámolt, az Egyesült Államok a közelmúltban olyan dokumentumok birtokába jutott, melyek bizonyíthatják, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. A Green Salt Project” néven ismertté vált dokumentummal kapcsolatban az iráni nagykövet lapunk kérdésére elmondta: a terv az urándúsítás menetével kapcsolatos technikai információkat tartalmaz, ennek részletei nem tartanak számot a nagyközönség érdeklődésére.

A napokban Irán arról folytatott tárgyalásokat az öböl menti arab országokkal, hogy az urándúsítást egy a térségen kívüli semleges országban folytatják. Irán nyitott arra, hogy az arab országok egy konzorcium keretében dúsítsanak uránt, ennek egyik lehetséges helyszíne lehet Svájc, de erről még konkrét megállapodás nem született – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére a nagykövet.

Ám hangsúlyozta: a szankciók hangoztatásával az Egyesült Államok az iráni nukleáris programot politikai síkra akarja terelni, annak ellenére, hogy a NAÜ által november közepén közzétett jelentés egyértelműen megállapítja, hogy Irán kielégítő választ adott a nukleáris programmal kapcsolatban felmerült kérdésekre és együttműködik a nemzetközi megfigyelőkkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.