Külföld

Nyugalomra inti Koszovót az unió

admin
admin

2007. 11. 19. 12:13

Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen foglalt állást több uniós külügyminiszter és az EU külpolitikai főképviselője.

A svéd külügyminiszter azt tanácsolta a koszovói albánoknak, hogy gondoljanak a nemzetközi összefüggésekre. Carl Bildt attól tart, hogy a hétvégi parlamenti választások nyomán nem csupán a koszovói albánok, de a Koszovóban kisebbségben levő szerbek is függetlenedni akarnak.

Jim Murphy, az európai ügyek brit államminisztere szerint Koszovónak függetlenné kell válnia, de nem egyoldalú függetlenségi nyilatkozat révén. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter úgy vélte, az unióban nehéz lenne egységes álláspontot kialakítani egy esetleges függetlenségi nyilatkozat fogadtatásáról. Ezért igyekeznek meggyőzni a koszovóiakat, hogy a nemzetközi közösség támogatása nélkül ne lépjenek a függetlenség kinyilvánításának útjára.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter szerint az unió továbbra is azt reméli, hogy az EU-amerikai-orosz „trojka” közvetítésével folytatott tárgyalások eredményre vezetnek. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Koszovó hivatalos függetlenedése „megfelelő előkészületet” igényel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.