Nagyvilág

Kétezer áldozat a trópusi viharban

A legfrissebb vasárnapi összesítés szerint 1861 halálos áldozata van a Szidr trópusi viharnak Bangladesben.

A katasztrófaügyi minisztérium közlése szerint ez még mindig nem a végleges adat; a ciklon sújtotta további körzetekből folyamatosan érkeznek információk a veszteségekről.


A Szidr csütörtökön söpört végig Banglades déli részén, a vihar következtében sok kisebb falu gyakorlatilag eltűnt a föld színéről. Hárommillió embernek nem maradt fedél a feje fölött. A ciklon érkezése előtt százezreket költöztettek ki otthonaikból.


A természeti csapásban becslések szerint 600 ezer tonna rizs ment veszendőbe a földeken, s ez az élelmiszerhiány súlyosbodását vetíti előre. A július-szeptemberi áradásokban egymillió tonnányi pusztult el a Bangladesben termelt fő rizsfajtából, az Amanból.


Az amerikai kormány kétmillió dollár értékű segélyt ajánlott föl a katasztrófa sújtotta dél-ázsiai országnak. A Fehér Ház szóvivője közölte, a Essex és a Kearsage hadihajókat Bangladesbe irányították, hogy részt vegyenek a mentésben, az amerikai légierő gépei pedig 35 tonnányi segélyszállítmányt visznek a szegény ázsiai országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik