Nagyvilág

Szerb bojkott a koszovói választáson

Szinte teljes szerb bojkott és alacsony részvétel mellett zajlanak Koszovóban a választások.

A szavazásra jogosultaknak csak 10-15 százaléka kereste fel a reggel hétkor megnyitott több mint 2000 szavazókört délelőtt 11-ig – tájékoztatott Kakuk György, az észak-koszovói ENSZ-közigazgatás szóvivője. A szerbek részéről gyakorlatilag teljes a bojkott. Bár 8 szerb lista is verseng a parlamenti helyekért – amelyekből 10 eleve fenn van tartva a szerbeknek -, Koszovó északi részén, ahol a szerbek tömbben élnek, gyakorlatilag senki sem ment szavazni. A tervezett szavazóhelyiségek sem nyíltak meg, mivel ezek többnyire az önkormányzatok felügyelete alá tartozó iskolákban lettek volna, az iskolaigazgatók pedig testületileg úgy döntöttek, hogy kitiltják onnan őket. Nagyon csekély szerb részvétel csak a tartomány déli részén tapasztalható – ott, ahol a szerbek szórványban, túlnyomó albán többségbe ékelten élnek.

A szavazóknak a parlament 120 tagjáról, 30 helyhatóságról és ugyanannyi helyhatósági elnökről kell dönteniük. A parlamenti és helyi képviselőket nyílt listás, arányos rendszerben, a helyhatóságok vezetőit pedig közvetlenül választják.

A csaknem másfél millió szavazásra jogosult albán csekély voksolási hajlandóságát szakértők a kiábrándultsággal magyarázzák. Koszovó gazdasága romokban hever, irtóztató a munkanélküliség, rendszeresek az áramkimaradások, a vízkorlátozás A Nyugat-Európában dolgozó majd félmillió koszovói albán hazaküldött pénze nélkül az otthoniak éheznének, s nyolc évvel az ENSZ-közigazgatás bevezetése után is bizonytalan, mikor dől el és hogyan a tartomány státusa.

Mindez fásulttá teszi az embereket; nem hisznek abban, hogy szavazatuk bármit is ér, az általuk megválasztott új vezetők javítani tudnának a helyzetükön. Az MTI tudósítója több szavazókörben is csak néhány embert látott, sorokat sehol. Pedig nagyobb aktivitás mellett sokan állhatnának a fülkék előtt, mert a választási rendszer olyan bonyolult, hogy az EBESZ mérése szerint egy embernek átlagosan 9 percre van szüksége szavazatai leadásához.

A helyben nem túl izgalmasnak tartott választásokat óriási nemzetközi érdeklődés kíséri. Hatvankilenc nemzetközi és helyi szervezet ellenőrzi a voksolást, a megfigyelők száma mintegy 25 ezer, vagyis 60 szavazásra jogosultra jut egy ellenőr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik