Nagyvilág

Lopással gyanúsítják az orosz pénzügyminiszter-helyettest

Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettest, és két üzletembert azzal gyanúsítják, hogy "bűnszövetségben kísérletet tettek különösen nagy értékű pénzösszegek eltulajdonítására az állami költségvetésből csalás útján".

A három férfit – Sztorcsak mellett a Szodekszhim vállalat vezérigazgatóját és egy moszkvai bank elnökét – még csütörtökön vették őrizetbe az ellenük indított büntetőeljárás alapján, s a bíróság jóváhagyta az őrizetet.

A Sztorcsakkal egyidejűleg őrizetbe vett Viktor Zaharov által vezetett Szodekszim cég első sorban kereskedelemmel foglalkozik, s tavaly 13 millió rubel bevételre tett szert kereskedelmi ügyletekből és szolgáltatásokból. A Szodekszim az alapítója egy non profit szervezeteknek, amelynek célja az arab országokkal való gazdasági és kereskedelmi együttműködés támogatása, s amely például néhány éve kiállítást szervezett Bagdadban orosz orvosi műszerek bemutatására.

A legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője nem nevezte meg a moszkvai bankot, amelynek elnöke az ügyben őrizetbe vett Viktor Volkov volt.

Sztorcsak különböző nemzetközi szervezeteknél dolgozott az ottani orosz képviseleteken, a külügyminisztériumból 1992-ben került a pénzügyi tárcához. 1998-tól 2004-ig a Vnyesekonombank alelnöke volt, majd visszatért a minisztériumba, ahol 2005-ben nevezték ki miniszterhelyettessé.

Egyes moszkvai források nem zárják ki, hogy a csapás Alekszej Kudrin pénzügyminiszter ellen irányul, akinek hatáskörét az államfő a legutóbbi kormányátalakításkor kibővítette.

Pavel Kuznyecov, Kudrin sajtótitkára újságíróknak elmondta: a miniszter hamarosan meg kíván ismerkedni az üggyel, és ki akarja deríteni, mi tette szükségessé a kemény eljárást Sztorcsakkal szemben, azt, hogy rögtön őrizetbe vették.

Kuznyecov emlékeztetett rá: Sztorcsaknak vezető szerepe volt abban, hogy Oroszország megállapodott a hitelezők Párizsi Klubjával, és kifizette a volt Szovjetunió adósságait. Emellett nagyrészt neki köszönhető, hogy egy sor közép- és kelet-európai, valamint a Perzsa-öböl térségében lévő országgal sikerült megállapodásokat aláírni a Szovjetunió széthullása után fennmaradt adósságok rendezéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik