Külföld

Őrizetbe vették az orosz pénzügyminiszter-helyettest

admin
admin

2007. 11. 16. 21:59

Moszkvában őrizetbe vették Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettest, akit Alekszej Kudrin miniszter jobbkezének tekintenek.

A minisztérium megerősítette, hogy őrizetben vették a pénzügyminiszter-helyettest. A sajtóosztály közölte, hogy a tárca a nyomozó szervektől az őrizetbe vétellel kapcsolatban semmiféle értesítést, papírt nem kapott. “A minisztériumban remélik, hogy a nyomozást a lehető legobjektívabban folytatják majd le” – olvasható a tárca közleményében.

A nyomozó szervektől származó sajtóértesülés szerint az őrizetbe vételre egy Szergej Sztorcsak ellen indított büntetőeljárás során került sor. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy a pénteki nap folyamán a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) házkutatást tartott Sztorcsak minisztériumi irodájában.

A RIA hírügynökség arra emlékeztetett, hogy 2004. decemberében letartóztatták Gyenyisz Mihajlovot, Sztorcsak egyik helyettesét, aki államtitoknak minősülő gazdasági információkat tartalmazó iratokat adott át vállalkozóknak, s ezért kapott egy luxusautót. Később tíz év szabadságvesztésre ítélték, majd a büntetést 5 évre mérsékelték.

Sztorcsak igen jelentős pénzügyi döntések részese volt, a minisztériumban ő felügyelte a G8 csoport szentpétervári csúcstalálkozójának előkészítését.

A pénzügyminisztériumba 1994-ben került, a hitelek és nemzetközi adósságok osztályára. 1998-tól a Vnyesekonombank alelnöke volt hat éven át, majd visszament a minisztériumba, a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok osztályára, s 2005-ben nevezték ki miniszterhelyettessé. Sztorcsaknak része volt a Párizsi Klubbal szemben fennálló szovjet adósság törlesztésében, és ő jelentette be a napokban, hogy Oroszország ki akarja fizetni adósságait a Világbanknak is. Ő volt az, aki javasolta, hogy írják le több afrikai ország adósságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.