Külföld

Ismét verekedésre készül Prága

admin
admin

2007. 11. 16. 12:03

Mozgalmas hétvégére számítanak Prágában, ahol szombaton emlékeznek meg a rendszerváltó „bársonyos forradalom" 18. évfordulójáról.

Bár ez a nap hivatalos állami ünnep, központi utcai állami megemlékezés a csehországi szokásoknak megfelelően most sem lesz, csak néhány kisebb rendezvény. Ugyanakkor szombatra több szervezet is tüntetést jelentett be. A prágai rendőrség közölte: ismét megerősítik az utcai készenlétet, s ezúttal mintegy 550 állami rendőr és 250 városi rendőr fogja felügyelni a törvények betartását. Múlt hét végén ugyanis zavargásokká fajult egy neonáci felvonulás.

Biztosítják a neonáci megemlékezést

A legnagyobb figyelem a neonácik tüntetésére irányul, amelyet ezúttal az Autonóm Nacionalisták (AN) nevű szervezet rendez a Palacky téren. Ezt a belváros peremén lévő teret a városi önkormányzat három éve prágai “Hyde Parknak” minősítette, ahol előzetes bejelentés nélkül lehet bármiféle összejövetelt, rendezvényt lehet tartani.


Múlt hétvégén at eldurvult tüntetésre kutyás rohamrendõröket vezényeltek ki (EPA)


“Ez természetesen a szélsőséges szervezetekre is vonatkozik. A rendezvényt azonban biztosítani fogjuk, s mindenféle rendbontásra való kísérletet meggátolunk” – jelentette ki Eva Brozová prágai rendőrségi szóvivő.

Neonácik az emberi jogokért

“Akciónkkal az állampolgári és emberi jogok megsértésére kívánjuk felhívni a figyelmet, ahogy ez a múlt héten is megtörtént” – olvasható az AN honlapján. Múlt szombaton a neonácik a régi zsidóvárosban szerettek volna felvonulni, de a hatóságok a menetet nem engedélyezték és a neonácikat végül a belvárosba sem engedték be. Az utcai incidenseknek hét sebesültje volt.

A prágai zsidó hitközség most szombaton is utcai imával kíván tüntetni a neonáci veszély és az antiszemitizmus ellen.

A Vencel téren az amerikai radarállomás csehországi telepítését ellenzők rendeznek nagygyűlést, amelyre több ezer embert várnak. A tüntetés előkészítésébe a prágai diákszervezetek, szakszervezetek és számos ismert közéleti személyiség is bekapcsolódott. A radarellenes petíciót eddig már több mint 150 ezer ember írta alá.

A bársonyos forradalomra emlékeznek

A “bársonyos forradalommal” kapcsolatban két megemlékező rendezvény van bejelentve. A Nemzeti bulváron, ahol 1989. november 17-én a korabeli rendőrség erővel szétoszlatta a szocialista rendszer elleni diáktüntetést az akkori résztvevők szerveztek megemlékezést. Václav Havel exállamfő is jelezte, hogy megjelenik az ünnepségen.

Tőlük nem messze, a Vencel tér alsó részén pedig azok tartanak nagygyűlést, akik szerint a bársonyos forradalom célkitűzései nem teljesültek és az embereknek az új rendszer, az új hatalom csalódást okozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.