Nagyvilág

Bhutto újra szabad

A pakisztáni hatóságok pénteken kora reggel visszavonták Benazir Bhutto ellenzéki vezető háziőrizetét, éjfélkor feloszlatták a törvényhozást és a választásokig új miniszterelnököt nevezte ki - jelentették be illetékesek Lahore városában.

Bhutto asszony hétnapos háziőrizetét visszavonták, mozgását nem korlátozzák, de a rendőrség továbbra is őrzi majd a házát. A közlemény szerint Bhuttót saját érdekében helyezték háziőrizetbe, mert az általa szervezett kormányellenes tüntetést öngyilkos merénylők fenyegették – írja a BBC.

A pakisztáni parlament ötéves mandátuma tegnap járt le, a törvényhozást feloszlatták és a januári választásokig új miniszterelnököt neveztek ki Mohammedmian Soomro személyében, aki Musarraf pártájnak tagja. Az elnök szerint a lépés a demokráciába való átmenetet szolgálja, az elnök kritikusai szerint azonban az államfő semmi jelét nem mutatja a demokratikus kormányzásnak.

Bhutto nem szövetkezik

Bhutto szerdán kijelentette, hogy nem hajlandó együttműködési tárgyalásokat folytatni Musarraf elnökkel a hatlommegosztás érdekében, és azzal vádolta meg az államfőt, hogy a katonai diktatúra felé sodorja az országot.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Robert Gates szerint Washington és Pakisztán együttműködése azon múlik, milyen lépéseket tesz a következő hetekben Pervez Musarraf pakisztáni elnök.

Benazir Bhutto néhány hete tért vissza Pakisztánba többéves száműzetés után, hogy részt vegyen a januárban esedékes elnökválasztáson. A befolyásos politikusnőt százezrek fogadták a fővárosban, Karacsiban, de az ünneplő tömegben öngyilkos merényletet követtek el szélsőségesek. Bhuttót később házi őrizetbe helyeztette Musarraf elnök, mert kormányellenes tüntetést szervezett és az elnök lemondását követelte.

Mussaraf hosszabbítana

Robert Gates, amerikai védelmi miniszter szerint Washington és Karacsi szövetsége azon múlik, hogy milyen lépéseket tesz Musarraf elnök a következő hetekben. Musaraffnak le kell mondania katonai rangjáról és fel kell oldania a szükségállapotot Pakisztánban – tette egyértelművé Gates az amerikai feltételeket csütörtök esti sajtótájékoztatóján a Pentagonban.

A pakisztáni bíróság jelenleg azt vizsgálja, hogy érvényes volt-e az elnök októberi újraválasztása és nem ütközött-e törvényi előírásokba a szükségállapot elrendelése. A bíróság valószínűleg mindkét ügyben igazat ad Musarrafnak, aki a november 2-án bevezetett szükségállapot után saját embereit helyezte a bírói testületbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik