Nagyvilág

Az USA újabb szankciókat kér Irán ellen

Az Egyesült Államok megerősítette csütörtökön, hogy újabb szankciókat kér Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsától, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legújabb jelentése azt mutatja Washington értelmezésében, hogy Irán továbbra is "dacol a világgal" atomprogramja ügyében.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője szerint a dokumentum világosan jelzi, hogy “Irán nem érdekelt a világ többi részével való együttműködésben”. “Az Egyesült Államok együtt fog működni a Biztonsági Tanácson belüli partnereivel és Németországgal, hogy egy harmadik szankciócsomagot is elfogadtasson (Irán ellen) a BT-ben. A NAÜ jelentése ugyanis azt jelzi, hogy Teherán továbbra is dacol a nemzetközi közösséggel és a BT két egyhangúlag meghozott – 1737-es és 1747-es számú – határozatával” – jelentette ki a fehér házi szóvivő.


Kína a kerékkötő?

Sean McCormack külügyi szóvivő sajnálkozását fejezte ki, hogy Kína akadályozza az újabb, harmadik Irán-ellenes szankciócsomag elfogadását a Biztonsági Tanácsban. A szóvivő szerint Pekingnek építő jellegű és hatékony tárgyalásokat kellene folytatnia Washingtonnal az amerikaiak által szorgalmazott újabb BT-határozat elemeiről.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője kijelentette csütörtökön, hogy Kína fogja viselni a felelősséget, ha miatta nem sikerül diplomáciai úton megoldani az iráni atomprogrammal kapcsolatos válságot, vagyis ha megakadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsában az újabb, Irán elleni szankciók elfogadását. Mindazonáltal kijelentette New York-i nyilatkozatában: nem tartja valószínűnek, hogy Peking “kudarcra kárhoztatja a diplomáciai megoldást”, hiszen – tette hozzá – mindenkinek az az érdeke, hogy ez a világpolitikai gond diplomáciai úton oldódjék meg.


Irán másképp értelmezte

Iránban épp ellentétesen értelmezték a csütörtökön közzétett NAÜ-jelentést. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök – mint kijelentette Teheránban – “az iráni atomprogram békés jellegének bizonyítékát” látja a dokumentumban.

Szajed Dzsalili, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója szerint a jelentés bizonyítja: “alaptalanok” azok a vádak, hogy Irán atomfegyverek gyártására törekedne. Értelmezése szerint a jelentés”világosan kimondja”, hogy Teherán felelt a NAÜ minden kérdésére, és haladást ért el az ügynökséggel folytatott együttműködésben. Kifejezte reményét, hogy azok az országok, amelyek eddig “alaptalanul vádolták” Iránt, “jobban megfontolják ezentúl, hogy mit mondanak”.

Felfogása szerint teljesen alaptalan és hibás döntés lenne, ha újabb szankciókat vezetnének be hazája ellen. Ha ez mégis megtörténne, az “hatással lenne” az iszlám köztársaság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség együttműködésére – folytatta. Hozzátette: Irán az újabb szankciókkal való fenyegetés hatására sem adja fel jogát nukleáris programjának folytatására. “Ha a szankciók hatására le akartunk volna mondani jogainkról, már régebben megtettük volna” – mondta teheráni sajtóértekezletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik