Nagyvilág

Ismét együtt Göncz és Kubis

Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken kétoldalú megbeszélést folytat a szlovákiai Párkányban. A felek a Benes-dekrétumok pozsonyi újraszentesítése után hűvösre fordult magyar–szlovák viszony óta először tárgyalnak érdemben.

Ján Kubis szlovák külügyminiszter örömmel fogadja a pénteken kétoldalú megbeszélésükre Párkányba érkező Göncz Kingát, és úgy ítéli meg, hogy a magyar diplomácia vezetőjének szlovákiai látogatása a szlovák–magyar együttműködés fejlődését, egyszersmind azt igazolja, hogy a kapcsolatok továbbfejlesztésében a felek egyként érdekeltek.

Telefonon beszéltek

Göncz és Kubis a Benes-dekrétumok pozsonyi újraszentesítése után hűvösre fordult magyar–szlovák viszony első érdemi megbeszélését tartják az Esztergommal szembeni határvárosban, ahol két Ipoly-híd újjáépítéséről szóló kormányközi megállapodást írnak alá.

A Szécsény–Pető, illetve a Ráróspuszta–Rárós közt újjáépülő közúti hidak használatbavétele után a határfolyót alkotó Ipolyon még mindig negyvennél több híd hiányzik majd annál, mint amennyi a folyó két partját hajdan összekötötte.

Kubis szerint a pénteken esedékes találkozóra kettejük „egy évvel korábbi megbeszélésének szellemét követő lépések nyomán” kerül sor. Hangsúlyozta: nemzetközi fórumokon azóta is gyakran találkozik, telefonon pedig szintén konzultálni szokott Göncz Kingával.

Közös ügyek napirenden

A magyar külügyminisztérium közleménye szerint elsősorban a kétoldalú kapcsolatok kérdései szerepelnek a munkatalálkozó napirendjén. Magyarország „fő célja a két ország közti építkezés folytatása, a határ két oldalán élő közösségeket egymáshoz közelebb hozó projektek előmozdítása, közös fejlesztési régió kialakítása”.

Göncz Kinga a hivatalos programot megelőzően Párkányban találkozik a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel. Kubis ezen nem vesz rész, de az MKP közleményéből tudni lehet, hogy a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban találkozott Csáky Pállal, az MKP elnökével és Berényi József alelnökkel, hogy áttekintsék a két ország „között kialakult helyzet javítását és a szlovákiai magyar közösség időszerű problémáinak megoldását célzó lehetőségeket”.

A szlovák külügyminiszter a párkányi találkozó hivatalos részének befejezése után a hazafias szlovák kulturális intézmény, a Matica Slovenska párkányi helyi szervezetét látogatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik