Nagyvilág

Feloszlott a parlament Pakisztánban

A pakisztáni parlament feloszlott csütörtökön, és ezzel formailag szabaddá vált az út a január eleji parlamenti választások megrendezéséhez.

Pervez Musarraf tábornok-elnök, a hadsereg főparancsnoka előzőleg egy bizalmas hívét, Mian Mohammed Szumrót, a felsőház eddigi elnökét nevezte ki az átmeneti kormány fejévé. Az új, ügyvezető kormányfő pénteken teszi le hivatali esküjét. Az 57 éves Szumro tagja az elnök pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának. Saikat Azizt váltja fel a kormányfői tisztségben. Az átmeneti kormány fő feladata a parlamenti választások előkészítése lesz.

November 3-án Musarraf rendkívüli állapotot hirdetett ki Pakisztánban, a terrorizmus elleni harc érdekeire hivatkozva. Az ellenzék úgy látja, hogy a rendkívüli állapot körülményei között nincs lehetősége megfelelő választási kampányra, következésképp elképzelhetetlennek tartja, hogy tisztességes, szabad választásokat lehessen rendezni januárban. A házi őrizetben tartott Benazir Bhutto, az ellenzéki Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetője már jelezte a napokban: valószínűtlen, hogy pártja indulna a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik