Külföld

Sarkozy: veszélyes az EU-szerződésről népszavazni

admin
admin

2007. 11. 14. 13:56

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden az Európai Parlament előtt a legérzékenyebb témákat érintette. Hangsúlyozta: Franciaországban és Nagy-Britanniában biztosan kudarccal végződne az uniós szerződésről szóló népszavazás.

Azon kívül, hogy visszautasított minden Brüsszel felől jövő nyomást a költségvetési deficit ügyében, leszögezte: „Senkinek nem érdeke Európában egy gyengülő Franciaország, mely nem találja meg a saját forrásait a növekedésre. Senkinek sem érdeke Európában egy hanyatló Franciaország, egy olyan ország, mely nem bízik magában, vagy amely fél a jövőtől” – idézte a Le Monde az államfőt.

Az elnök felvetette az európai egységes védelmi erő kérdését is. „Hogyan lehet Európa független, hogy lehet befolyása a világban, hogyan válhat a béke és az egyensúly fenntartásának tényezőjévé, ha nem képes saját védelméről sem gondoskodni?” A Le Monde hozzáfűzte, hogy Sarkozy már korábban bejelentette, hogy Franciaország visszatérésének a NATO katonai struktúrájába egyik feltétele éppen az európai haderő létrehozása.

A The Daily Telegraph egy egészen más aspektust emelt ki az elnök egy későbbi, zárt körben elhangzott beszédéből, igaz belpolitikai okokból.

Az egymást követő brit miniszterelnökök, Tony Blair és Gordon Brown is megígérték nyilvánosan, hogy az újabb – szerényebben – európai szerződésnek nevezett dokumentumról népszavazással döntenek. Ezt a bejelentést rombolta le meglehetősen durván a francia elnök. Az új európai szerződésről rendezendő referendumok „veszélyesek”, s biztos kudarccal végződnének Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban – idézte a brit lap az elnököt, aki az EP vezető tisztségviselői előtt tartott beszédében tért ki erre a témára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.