Külföld

Pentagon: tilos a vízbe fullasztást szimuláló vallatási technika

admin
admin

2007. 11. 14. 22:41

A Pentagon újabb körüzenetben hívta fel a hadsereg vezetőinek a figyelmét, hogy tilos a vízbe fullasztást szimuláló vallatási technika alkalmazása.

Az amerikai védelmi minisztérium annak nyomán kényszerült megismételni 2006 szeptemberi állásfoglalását az ügyben, hogy az új igazságügy-miniszter, Michael Mukasey szenátusi megerősítése kapcsán a kérdés újra közbeszéd tárgya lett. A Bush által kijelölt Mukasey-t ugyanis sokan támadták, mert nem volt hajlandó a kínzás egy formájának elismerni a vízbefojtás szimulálásával való vallatást.

Mukasey akkor tagadta meg, hogy kínzásnak nevezze ezt a módszert, amikor több szenátor a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei által állítólag alkalmazott technikáról faggatták. A sajtó legalább három olyan esetről tud, amikor a CIA ezzel próbált szóra bírni terroristagyanús foglyokat, legutoljára 2003-ban. Michael Hayden CIA-igazgató tavaly tiltotta be a technikát.

Ha Mukasey elismerte volna, hogy ez a módszer kínzás, amelyet az amerikai és a nemzetközi jog is tilt, akkor vádemelés fenyegette volna a vallatásokat vezető CIA-ügynököket és valószínűleg a felderítő szervezet felsőbb vezetését is, amely vélhetően tudott a módszer használatáról.

“A félreértés elkerülése végett az amerikai hadsereg határozottan megtiltja minden tagja számára a vízbe fullasztásos technika alkalmazását a hírszerzési vizsgálatok során” – tartalmazza a Pentagon körüzenete.

Ennek a több évszázad óta ismert vallatási módszernek az a lényege, hogy a lekötözött rab fejére egy vászonzsákot húznak és vízzel locsolják. A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák. A vízbe fulladás a legfájdalmasabb halálnemek egyike.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.