Nagyvilág

Pentagon: tilos a vízbe fullasztást szimuláló vallatási technika

A Pentagon újabb körüzenetben hívta fel a hadsereg vezetőinek a figyelmét, hogy tilos a vízbe fullasztást szimuláló vallatási technika alkalmazása.

Az amerikai védelmi minisztérium annak nyomán kényszerült megismételni 2006 szeptemberi állásfoglalását az ügyben, hogy az új igazságügy-miniszter, Michael Mukasey szenátusi megerősítése kapcsán a kérdés újra közbeszéd tárgya lett. A Bush által kijelölt Mukasey-t ugyanis sokan támadták, mert nem volt hajlandó a kínzás egy formájának elismerni a vízbefojtás szimulálásával való vallatást.

Mukasey akkor tagadta meg, hogy kínzásnak nevezze ezt a módszert, amikor több szenátor a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei által állítólag alkalmazott technikáról faggatták. A sajtó legalább három olyan esetről tud, amikor a CIA ezzel próbált szóra bírni terroristagyanús foglyokat, legutoljára 2003-ban. Michael Hayden CIA-igazgató tavaly tiltotta be a technikát.

Ha Mukasey elismerte volna, hogy ez a módszer kínzás, amelyet az amerikai és a nemzetközi jog is tilt, akkor vádemelés fenyegette volna a vallatásokat vezető CIA-ügynököket és valószínűleg a felderítő szervezet felsőbb vezetését is, amely vélhetően tudott a módszer használatáról.

“A félreértés elkerülése végett az amerikai hadsereg határozottan megtiltja minden tagja számára a vízbe fullasztásos technika alkalmazását a hírszerzési vizsgálatok során” – tartalmazza a Pentagon körüzenete.

Ennek a több évszázad óta ismert vallatási módszernek az a lényege, hogy a lekötözött rab fejére egy vászonzsákot húznak és vízzel locsolják. A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák. A vízbe fulladás a legfájdalmasabb halálnemek egyike.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik