Nagyvilág

Al-Kaida-sejt bukott le Romániában?

Egy olasz lap információi szerint muzulmán terroristasejtet tartóztattak le Romániában. A három tunéziai férfiből álló csoport tagjai terroristákat és fegyvereket csempésztek Nyugat-Európába.

Az Il secolo XIX című olasz lap szerdai cikke szerint három, al-Kaidához tartozó muzulmán férfi Romániából elsősorban afgán és iraki öngyilkosmerénylő-jelölteknek segített Nyugat-Európába jutni. Az utak szervezésén túl pénzt és fegyvereket is segítettek beszerezni, de könyvek, CD-ROM-ok és videokazetták formájában ideológiailag buzdító anyagokat is adtak nekik. Egyes értesülések szerint a csoport kapcsolatban állt az Al-Kaidával.

A Kelet-Európai főszervező Kamel Abbachi volt, aki Galati városból (kelet-romániai nagyváros, fontos dunai kikötő a román–moldáv–ukrán határövezetben – a szerk.) irányította a szervezetet. Az ő feladata volt az előkészítés. Az olasz lap szerint egy illegális bevándorlót például Olaszországba vagy Portugáliába 1500 euróért juttattak el. Abbachi az akciókat egyébként lopott autók forgalmazásából és cigarettacsempészésből finanszírozta. Az olasz hatóságok már egy éve figyelték őket, míg végül lebuktak.

Az olasz lap cikkével szerdán érdemben csak a Ziua című bukaresti napilap foglalkozott. A terjedelmes írás szerint a román információs hivatal (SRI) megerősítette a genovai tudósítást, ám igen árnyaltan fogalmaztak: „(a hivatal) feltérképezte és aktívan figyelemmel kísérte egy határokon átívelő bűnszövetkezet kapcsolatait, melyek a terrorizmussal is összefüggnek.” Ezzel szemben a külföldi hírszerzés (SIE) „mosta a kezeit”: hasonló ügyekben a SRI az illetékes hatóság – írta a Ziua. Ez a válasz – hangsúlyozza a cikk – csak azt mutatja, hogy a Silviu Predoiu tábornok vezette szolgálatnak „fogalma sem volt” a galati központtal működő hálózatról. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az üggyel kapcsolatos információk már korábban a köztársasági elnök rendelkezésére álltak.

Az olasz rendőrség által megnevezett három, Romániában élő gyanúsított, Kamel Abbachi, Mourad Boussuha és Abdul Baset Suwalem a Ziua szerint nem szerepel sem a helyi, sem vállalkozói, illetve a rendőrségi lakossági vagy idegenrendészeti nyilvántartásban, nem állnak büntetőeljárás alatt s az Interpol sem adott ki körözést ellenük. Az olasz lap szerint ketten román állampolgárságú nőket vettek el feleségül és tökéletesen beilleszkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik