Nagyvilág

Orbán: Washingtonban látják, hogy leszakadó félben vagyunk

Az egyhetes látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Orbán Viktor kedden George Patakival, New York állam volt kormányzójával találkozott. Meglátása szerint a világban kialakult vélemény, hogy Magyarország „jó esetben stagnáló, de inkább hátrasorolódó ország”.

Orbán Viktor – aki feleségével szombaton érkezett Washingtonba – az egyhetes munkalátogatása során találkozik a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács magas rangú tisztviselőivel. Kedden George Patakival, New York állam volt kormányzójával találkozott, akivel az amerikai belpolitika, valamint a nemzetközi politika időszerű kérdéseiről folytatott eszmecserét.

A Fidesz elnöke a találkozó után MTI-nek azt mondta, hogy Washingtonban “látják, hogy Magyarország leszakadó félben levő ország”. Szerinte a világban kialakult vélemény szerint Magyarország “jó esetben stagnáló, de inkább hátrasorolódó ország” Én mindenhol elmondom, hogy Magyarországon most egy destabilizációs folyamat zajlik, amelynek két gyökere van, egyfelől a gazdasági sikertelenség másfelől egy hitelességi válság a kormányzatot szava hihetetlennek, hipokritának tartják az emberek – fogalmazott a Fidesz elnöke az távirati irodának. Elmondása szerint beszélgetőpartnereinek kifejti, hogy politikai változás nélkül nem lehet stabilizálni a helyzetet, új választásra, új politikai döntésre, új fölhatalmazásra, új kormányprogramra van szükség.

A Fidesz elnöke mindenekelőtt Horváth Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét kísérte el Amerikába, akinek Truman-Reagan Szabadság Emlékérmet adományoz a kommunizmus áldozatainak emlékét őrző washingtoni alapítvány. Emellett azonban találkozik számos más politikussal. Csütörtökön például Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának nagy befolyású elnökével is. Szerdán New Yorkban részt vesz az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díjának ünnepélyes átadásán, pénteken pedig meghívták egy washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja kerekasztal-beszélgetésére. “A Fidesz elnöke találkozik a Kuba ügyében aktív képviselőkkel is, “mert Kuba nekünk is szívügyünk

Orbán Viktor arról faggatja partnereit, mire lehet számítani az amerikai külpolitikában, “elsősorban az oroszokkal kapcsolatos viszonyban, hiszen számunkra ez a legfontosabb kérdéskör.” Szerinte Washingtonban pontosan látják és “nem fogalmaznak olyan körmönfont módon, mint Magyarországon”, hogy Oroszország egy fölemelkedőben lévő hatalom. Véleménye szerint Washingtonból szemlélve érthetetlen a magyar kormány Oroszország-politikája, és az, hogy Budapest továbbra is Nyugat és Kelet között hídszerepet szánja Magyarországnak, miközben az ország NATO- és EU-tag. “Mi nem híd vagyunk, hanem hídfő, méghozzá a nyugati oldalon” – szögezte le. Orbán Viktor szerint Magyarországnak egyértelműen úgy kell építeni a kapcsolatait, hogy Magyarország a NATO tagja, a nyugati katonai biztonsági rendszer része, amelynek Oroszország viszont nem része.

Orbán Viktor és Horváth János hétfőn ellátogatott Nagy Ferenc egykori magyar miniszterelnök sírjához, a Virginia állambeli Herndonba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik