Nagyvilág

Irakot támadták a törökök

Több elnéptelenedett észak-iraki falura, kurd gerillák feltételezett búvóhelyeire mértek csapást török harci helikopterek keddre virradóra – közölték iraki tisztségviselők és török hírtelevíziók.

Ez volt az első iraki területen végrehajtott török légitámadás azóta, hogy kiéleződött a feszültség a határtérségben, egyben az első nagyobb katonai akció Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és George Bush amerikai elnök washingtoni találkozója óta. A légitámadás célpontja öt iraki helység volt a határtól 8-10 kilométerre – jelentette kurd biztonsági forrásra hivatkozva az al-Aszvat al-Irak. Az információt a The New York Times és a Reuters hírügynökség is megerősítette.

A Dogan hírügynökség iraki rendőrségi forrásból származó értesülése szerint a gépek egy olyan kiürített iraki katonai őrhelyre mértek csapást, amelyet kurd gerillák vettek birtokba. A CNN-Türk úgy tudja, hogy az őrhelyet lerombolták. A Dogan észak-iraki tudósítója, aki egyenes adásban jelentkezett be a CNN-Türk televízióban, kurd lázadók Haftanin és Szinaid térségekben lévő bázisainak támadásáról is hírt adott. Erdogan kormányfő a sajtó megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása a légi csapásról.

Az iraki határőrség parancsnoka, Husszein Tamir ezredes megerősítette a török légi csapásról szóló híreket. Az elhagyott falvak elleni támadásnak nem voltak áldozatai – tette hozzá. Állítását a törökországi kurd lázadókat képviselő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivője is alátámasztotta. Mehmet Veci Gönül török védelmi miniszter eközben arról számolt be, hogy a betiltott PKK fegyveresei megöltek négy török katonát – köztük egy tisztet – és több másikat megsebesítettek kedden Törökország délkeleti részén, nem messze az iraki határtól.

Szeptember vége óta a kurd lázadók rajtaütéseikben több mint 50 török katona életét oltották ki, miközben a hadsereg több tucat kurd fegyveres meggyilkolásáról számolt be az említett időszakban. A török miniszterelnök hétfő este pártja több tagja előtt kijelentette, hogy „közeleg” a beharangozott észak-iraki hadművelet ideje – szivárogtatta ki egy neve elhallgatását kérő parlamenti képviselő. A hadművelet előkészületeként már korábban 100 ezer török katonát vontak össze a határ mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik