Nagyvilág

Cseh terrorszervezet fenyegette meg az amerikaiakat?

Robbantásokkal, gyilkosságokkal és erőszakkal fenyegetődzik a terrorista Vörös Hadsereg Frakció (RAF) állítólagos csehországi szervezete, amennyiben az országban valóban felépül a tervezett amerikai radarállomás - írja a Lidové Noviny című konzervatív cseh lap kedden internetes forrásokra hivatkozva.

“Szavainkat vegyétek kérem komolyan. Nem viccről van szó, mert ha megjelennek az első halottak, akkor valószínűleg már elég későn lesz” – olvasható az internetes közlésben. A merényletek az első szövetséges katona cseh földre való lépésekor kezdődnének.

“Könyörtelenül kiirtani mindent, ami amerikai, elsősorban ami a lakosságot, a kultúrát, s a katonai eszközöket érinti. Államosítani a világban vérrel összeszedett tőkét, minden további eszközt, és mindezt felhasználni a szláv népek érdekében” – olvasható az állítólagos szervezet alapszabályzatában, amely alatt Pavel J. Hejátko név található.

Pavel J. Hejátko mint Amerika-ellenes aktivista már ismert a rendőrségi körökben. A múltban különféle leveleket küldözgetett a képviselőknek és a szenátoroknak, de az nem volt bűncselekménynek minősíthető tevékenység – mondta a lapnak a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőri alakulatban dolgozó egyik detektív. A cseh civil titkosszolgálat tud a fenyegetésről, és foglalkozik az esettel.

Washington januárban fordult Prágához, hogy engedélyezze egy amerikai radarállomás létrehozását Csehországban. A májusban kezdődött tárgyalások várhatóan a jövő év elején fejeződnek be. A cseh kormány támogatja az amerikaiak kérését, de a lakosság mintegy kétharmada ellenzi. Az ellenzék követelését, hogy a kérdésről országos népszavazás döntsön, a kormányoldal elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik