Külföld

Gyurcsány egész Európát megreformálná

admin
admin

2007. 11. 12. 16:41

Nem Magyarországnak kell megreformálnia magát, hanem valamennyi európai országnak - fogalmazott a magyar miniszterelnök Gordon Brown brit kormányfővel folytatott londoni találkozóján. Gyurcsány elmondta: Magyarország elsőként kívánja ratifikálni az EU reformszerződését.

Hozzátette: országaik saját reformjairól is tájékoztatták egymást Brownnal. “Gondjaink, bajaink, konfliktusaink meglehetősen hasonlók” – fogalmazott a magyar kormányfő. A találkozón Magyarország afganisztáni szerepvállalása is szóba került-e, Gyurcsány igennel válaszolt. Elmondta: a brit fél tudja, hogy Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportot vezet, és Hollandiával együttműködve bővíti tevékenységét.

Brown érti a reformokat

Gyurcsány szerint azok az országok, amelyek úgy érzik, hogy az ő szerepvállalásuk túltesz a többiekén, “újra és újra felvetik”, hogy Magyarország és más államok fokozzák az afganisztáni jelenlétet. Az azonban, hogy Magyarország Hollandiával együttműködve 15-20 fővel növeli jelenlétét, “világos és egyértelmű válasz”, mondta a miniszterelnök.


Gyurcsány szerint hazánk és Nagy-Britannia hasonló problémákkal küszködik (MTI/EPA)


A magyarországi reformok londoni fogadtatásáról Gyurcsány azt mondta: gazdasági tekintetben nincs kétség aziránt, hogy Magyarország helyes utat választott. A magyar gazdaság fenntartható költségvetési pályára állítása végett megtett lépéseket “elismerik Európában, és elismeri Gordon Brown is”, aki korábban tíz évig, brit pénzügyminiszterként vett részt az EU szakminisztereinek (ECOFIN) ülésein – tette hozzá Gyurcsány.

Ugyanazok a problémák

Az átalakítás nehezebb fele azonban mindig az, amikor a kialakult nagy rendszerekhez – felsőoktatás, egészségügy, állami adminisztráció – kell hozzányúlni. Bizonyos mértékig “mindenhol ugyanezekkel a kérdésekkel foglalkoznak, mindenkinek ugyanezek miatt fáj a feje, nem Magyarországnak kell megreformálnia magát, hanem valamennyi európai országnak” – fogalmazott a miniszterelnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.