Nagyvilág

Fordulatot vett Bhutto politikája

Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető hétfőn bejelentette, hogy szakít korábbi politikájával és nem hajlandó további tárgyalásokat folytatni a hatalommegosztásról Pervez Musarraf elnökkel.

Benazir Bhutto ellenzéki vezető hétfőn bejelentette, hogy a szükségállapot kihirdetése ellehetetlenítette a Musarraf elnökkel való együttműködés lehetőségét, ezért nem folytatja tovább a hatalom megosztásáról szóló tárgyalásokat – írja a BBC.

Az Egyesült Államok ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a pakisztáni stabilitás és a terrorizmus elleni harc érdekében a felek továbbra is kompromisszumos megoldásra törekedjenek.

Benazir Bhutto úgy nyilatkozott, hogy hétfőn megtartják a fővárosig, Iszlámábádig vezető “hosszú menetet”, amellyel igyekeznek nyomatékosítani a tíz napja bevezetett szükségállapot megszüntetésére vonatkozó követelésüket.

Benazir Bhutto nyolcévi önkéntes száműzetés után a múlt hónapban tért vissza Pakisztánba. Azóta folyamatosan tárgyalt Musarraffal arról, hogy hogyan osszák meg a hatalmat a 2008 elejére tervezett parlamenti választások után. A szükségállapot november 3-i bevezetése után öt nappal azonban – az ellenzéki vezetők közül utolsóként – Bhutto is utcára szólította híveit, hogy tiltakozzanak az intézkedés ellen.

“Nem működhetünk együtt olyasvalakivel, aki felfüggesztette az alkotmányt, szükségállapotot vezetett be, és elnyomja az igazságszolgáltatást, ezért fogjuk megcsinálni holnap ezt a hosszú menetet Lahorból Iszlámábádba” – mondta Benazir Bhutto hétfőn a kelet-pakisztáni nagyvárosban. A pakisztáni vezetés hétfő este várhatólag bejelenti a menet betiltását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik