Külföld

Sarkozy: európai álom

admin
admin

2007. 11. 11. 16:07

Nicolas Sarkozy francia elnök a "nagy európai álomra" emlékezett vasárnap az első világháború harci cselekményeit lezáró fegyverszünet évfordulóján tartott megemlékezésen a párizsi Diadalívnél.

A hagyományosan katonai tiszteletadással zajló csendes ünnepségen először mondott beszédet a francia államfő. “Nemcsak a nemzetre és a haza szent ügyét védő hősi halált halt katonákra emlékezünk ezen a napon, hanem arra is, hogy a rengeteg vérből és könnyből egy nagy békeálom született… Ma a jövőt ünnepljük, a béke és a nemzetek közti testvériség jövőjét, a népek közti megértés és szolidaritás jövőjét. Ennek a jövőnek az Európa nevet adtuk” – hangsúlyozta Sarkozy.

A francia elnök beszéde elején kiemelte, hogy amíg a XX. század nagy tragédiáinak túlélői élnek, senkinek nem kell féltenie az európai népek közti barátságot. De mivel az utolsó tanúk lassanként elmennek, “nekünk kell tovább emlékeznünk azért, hogy gyermekeink se felejtsenek soha és ők is továbbadják a háborúk emlékét”. Az államfő az ünnepség zárásaként a Diadalívnél megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

A németekkel kötött fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá Compiegne-ben. Az Osztrák-Magyar Monarchia már előzőleg, november 3-án fegyverszünetet írt alá Padovában. Az 1914-1918 között lezajlott I. világháborúban mintegy 10 millió ember esett el, és 20 millióan megsebesültek, felük rokkanttá vált. Többségük 18-25 éves volt.

Franciaországban a háború kitörésekor 8,4 millió embert mozgósítottak, közülük még ketten élnek, 109 és 110 évesek, de már csak egyikőjük tudott részt venni a lakóhelyén tartott megemlékezésen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.