Külföld

Orosz kém bukott le Angliában

admin
admin

2007. 11. 11. 12:05

Oroszországnak kémkedő egykori brit katonatisztet vett őrizetbe a Scotland Yard.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap beszámolója szerint Peter Hill, a hadsereg tartalékos állományú páncélos szakaszvezetője titkos katonai dokumentumokat próbált eladni az oroszoknak. A brit elhárítás azonban már figyelte, és a felkínált iratokért a Scotland Yard magát orosz ügynöknek kiadó egyik detektívje jelentkezett. A lap úgy tudja, hogy a Hill által eladni kívánt dokumentumok “kényes” katonai információkat tartalmaztak.

A The Sunday Telegraph közli a brit belső elhárítás (MI5) egyik minapi bizalmas leiratát is, amely arra figyelmezteti brit hadsereget, hogy az orosz hírszerzés nagy-britanniai aktivitása mit sem csökkent a hidegháború óta. Az MI5 az idézett leirat szerint úgy tudja, hogy csak a londoni orosz nagykövetségen harminc, diplomatának álcázott hírszerző tiszt dolgozik, akiket már nem csupán a katonai technológia érdekel, hanem az EU-hoz, a NATO-hoz és általában a szövetségesekhez fűződő brit külpolitikai viszonyrendszer egésze is.

Jonathan Evans, az MI5 főnöke épp a múlt héten, egy nyilvános előadásban személyesen is kijelentette: jelenleg ugyanannyi orosz titkos ügynök dolgozik Nagy-Britanniában, mint a hidegháború idején, és az ő tevékenységük figyelése elvonja az energiát a terrorizmus elleni fellépéstől.

Evans hozzátette: nemcsak Oroszország, hanem “számos más állam is” jelentős erőfeszítéseket tesz “érzékeny” brit polgári és katonai technológiák ellopására, politikai és gazdasági hírszerzési adatok megszerzésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.