Nagyvilág

Az örmény kormányfő elnök akar lenni

Szerzs Szargszján miniszterelnököt indítja az államfőválasztáson Örményország Köztársasági Pártja (NHK) - közölte Eduard Sarmanazov, a párt szóvivője szombaton.

A volt szovjet köztársaságban jövő év február 19-én tartják az elnökválasztást. Elemzők szerint Szargszján legkomolyabb ellenfele Levon Ter-Petroszján lesz: a volt államfő október végén jelentette be, hogy indul a választáson.

Az 1991-ben függetlenné vált Örményországnak jelenleg Robert Kocsarján az elnöke, őt 1998 után 2003-ban újjáválasztotta az ország.

Az 53 éves Szargszján, csakúgy mint Kocsarján, Karabahból származik: a többségében örmények lakta azerbajdzsáni enklávé a 80-as évek vége óta véres konfliktusok forrása a két szomszédos kaukázusi köztársaság között. Az e területért 1988-1994 között vívott háborúban Kocsarján és Szargszján is részt vett.

A Kocsarján szövetségeseként számon tartott Szargszjánt idén áprilisban nevezték ki miniszterelnökké a március 25-én szívrohamban elhunyt Andranik Margarján helyére. Elemzők már akkor arról beszéltek, hogy a 2008-as elnökválasztáson várhatóan Szargszján veszi át a stafétabotot Kocsarjántól. Szargszján egyben az NHK vezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik