Nagyvilág

Markó: a megosztottság és az egység között kell választani

A november 25-ére kiírt európai parlamenti választásokon az erdélyi magyarságnak az egység és a megosztottság, a közösségi erő vagy a gyengeség között kell választania - jelentette ki vasárnap Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki kampánykörútján.

A politikus Sógor Csaba és Markó Attila európai parlamenti képviselőjelöltekkel, Antal István képviselővel együtt tíz székely településen, köztük Máréfalván, Szentegyházán, Kápolnásfaluban, Lövétén találkozott a helyi magyarsággal. Beszédeiben figyelmeztetett: a székelységnek össze kell fognia, egységesen az RMDSZ-re kell szavaznia.

Az RMDSZ-nek ott kell lennie mindenütt, ahol az e közösség sorsát érintő fontos kérdésekről döntenek, így az Európai Parlamentben és Bukarestben is. Mint fogalmazott, ma még sikerül jelentős támogatást szerezni a székelyföldi magyar településeknek, de ha nincs ott az RMDSZ, ha nem figyel kellőképpen, akkor rögtön román településekre megy a pénz, máris a magyarság kárára döntenek Bukarestben. Tévedés azt hinni, hogy a románok Brüsszelben el fogják mondani, mi fáj az erdélyi magyaroknak – mondta az elnök.

A román nacionalista erők naponta nyújtanak be magyarellenes törvénytervezeteket, amelyek a magyar oktatás, nyelv, kultúra visszaszorítására irányulnak. “Ma ez még visszaverhető, de ha nem vagyunk egységesen jelen a politikában, akkor ezek a törekvések valósággá válhatnak” – szögezte le Markó Béla.

Magyar EP-képviselő nélkül nincs támogatás

Frunda György, az RMDSZ választási listájának vezetője az elmúlt napokban lezajlott kampánykörútján úgy fogalmazott: ha a romániai magyarság képviselői nincsenek ott Brüsszelben, akkor Romániában nem a magyarlakta régiók kapják a támogatásokat, hanem azok, amelyekhez a román politikusok érdekei fűződnek.

A lista második helyét elfoglaló Sógor Csaba – emlékeztetve arra, hogy a romániai magyarság szavazatait nemcsak az RMDSZ, hanem a független jelöltként induló Tőkés László is szeretné megszerezni – kifejtette: minden magyar felelős minden magyarért, egyetlen szavazaton is múlhat az, hogy lesz-e romániai magyar képviselő Brüsszelben.

Konfliktus Sógor és Tőkés között

Sógor Csaba kitért arra, hogy a Tőkés László püspök által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) arra szólította fel őt: lépjen vissza az európai parlamenti jelöltségtől. Tette ezt azzal az indokkal, hogy Sógor református lelkészként maga is a KREK-nél van állásban, igaz, jelen pillanatban “rendelkezési állományban”.

“Azt követelik, hogy lépjek vissza, mert nem kértem engedélyt a református egyháztól, hogy indulhassak a választásokon” – mondta Sógor, azzal válaszolva: Tőkés László, a független jelölt, RMDSZ-tagként kért-e engedélyt a szövetségtől, hogy a szervezet ellen induljon november 25-én?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik