Külföld

Fico is oldaná a feszültséget

admin
admin

2007. 11. 11. 14:39

Sem Gyurcsány Ferenc, sem én nem vagyunk érdekeltek a szlovák-magyar feszültség fenntartásában - jelentette ki vasárnap egy szlovák kereskedelmi televízió vendégeként Robert Fico.

A szlovák kormányfő szerint az sem elhanyagolandó, hogy különféle nemzetközi fórumokon meglehetősen gyakran találkozik magyar kollégájával. Ilyen alkalmakkor “nagyon normális és érdekes párbeszédet” folytatnak a két országot érintő dolgokról. A Gyurcsányt már régebben Szlovákiába invitáló Fico a találkozó lehetséges időpontjáról, Gyurcsány esetleges visszajelzéséről nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott: “Folyik az előkészítés. Ugyan mi egyebet tehetnék még?”

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

A JoJ televízió vasárnapi vendégeként kérdésekre válaszoló Fico szavaiból okkal lehetett következtetni arra, hogy Gyurcsány egyelőre aligha siet Pozsonyba. Fölemlegette, hogy a V4 miniszterelnökeinek tavalyi visegrádi csúcstalálkozóján a magyar miniszterelnök “öt perccel az esedékes időpont előtt, minden indoklás nélkül” lemondta kettejük tervezett találkozóját.

Ez röviddel az után történt, hogy az előrehozott választást nyert Fico a bevette a kormányába a magyarellenes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját (SNS), másik partneréül pedig a Vladimír Meciar vezette néppártot (LS-HZDS) választotta. Az Európai Szocialisták Pártja (PES) rossznéven vette, hogy a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) egy Európában szalonképtelennek minősülő, idegengyűlölő nacionalista pártot juttatott kormányzati szerephez. Emiatt a Smer PES-tagságát az európai szocialisták már több mint egy éve szüneteltetik.

Fico ezzel kapcsolatosan kijelentette: “A Smer-SD rövid időn belül visszatér az európai szocialisták családjába, mert aki szemmel tartja a szlovákiai fejleményeket, az láthatja, hogy Szlovákia a demokrácia bevált eszközeivel működő ország.” Fico szerint ennek ellenére “képtelen helyzet” áll fent, mert míg a PES azt állítja, hogy Szlovákiában egyedül a Smer gyakorol hiteles szociáldemokrata politikát, addig kifogásai vannak Slota ellen, “jóllehet nem Ján Slota, hanem a Smer-SD kíván a szocialista pártok családjához tartozni”. Ennek dacára a szlovák politikus úgy vélte, hogy “az ügy most már a sikeres befejezéshez közeledik”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.