Nagyvilág

2000 tonna olaj ömlött a Fekete-tengerbe

Kettétört vasárnap hajnalban egy viharba került orosz olajszállító hajó a Fekete-tengeren, a fedélzetén lévő pakura jelentős része a Kercsi-szoros vizébe ömlött.

A baleset után nem sokkal Kavkaz kikötőjében elsüllyedt egy ként szállító hajó, majd egy további teherhajó. A Volga-Nyeft nevű hajó az Oroszországhoz tartozó Kavkaz kikötőjébe tartva tört ketté, és rakományából mintegy 1000-1100 tonna pakura ömlött a tengerbe. A rakomány többi része a hajó épen maradt felében van, így annak kifolyása nem fenyeget.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

A hajó orr felőli része a felszínen maradt, s arra menekült a 13 főnyi legénység. Két kikötőből is a mentésükre indultak, de a helyszínre érkezett vontatóhajók egyelőre a 4-5 méteres hullámokat keltő vihar miatt nem tudják megközelíteni a hajót. Az embereknek van mit enni-inni, és az áramfejlesztő is működik, így a felszínen maradt hajórészt nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye.

A reggeli órákban Kavkaz kikötőben elsüllyedt a Volnogorszk nevet viselő teherhajó, fedélzetén 2000 tonna kénnel. A személyzet 9 tagja sértetlen: a parttól látótávolságban van mentőcsónakjuk, de értük menni a vihar miatt egyelőre nem lehet – közölték az illetékesek.

Délben ugyanott elsüllyedt a Nahicsevan teherszállító hajó is, amely a kikötőben horgonyzott. A 11 főnyi személyzetnek nem esett baja. A heves vihar miatt az illetékes hatóságok intézkedésére mintegy 50 hajó a Kercsi-szorosból és környékéről biztonságosabb vizekre hajózott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik