Külföld

Zavargásokká fajult a neonáci felvonulás Prágában

admin
admin

2007. 11. 10. 18:50

Több mint ötven személyt tartóztattak le szombaton Prágában, ahol a rendőrségnek az esti órákig sikerült megakadályoznia, hogy a jobboldali szélsőséges Fiatal Nemzeti Demokraták szervezete megtartsa a hatóságok által nem engedélyezett felvonulását a régi zsidó negyedben.

“A rendőrség legutóbbi információja szerint a letartóztatottak között 44 neonáci, és 10 anarchista van” – tájékoztatta az MTI helyszínen lévő tudósítóját Petr Hejma, a prágai belváros polgármestere.

“A rendőrség eddig ura a helyzetnek. A neonácikat nem engedte be a belvárosba, hogy megzavarják kristályéjszaka áldozataira emlékezők gyülekezetét. Úgy a szélsőjobboldali, mint a szélsőbaloldali csoportok mozgását mindenütt figyeljük és ellenőrizzük” – közölte újságírókkal rögtönzött utcai sajtóértekezletén Pavel Bém, főpolgármester. A Régiúj zsinagóga előtt tartott megemlékezésen több százan, köztük ismert cseh politikusok vettek részt.

Bém elmondta, hogy eddig két nagyobb és néhány kisebb összetűzésre volt a neonácik és az anarchisták között, amelyekben mintegy tucatnyi személy sérült meg. “Szerencsére nem súlyosak a sérülések. A legsúlyosabb sérüléseket az a három-négy ember szenvedte el, akiket kockakövekkel találtak fejbe. Őket kórházban látták el az orvosok” – mondta Bém.

A legnagyobb verekedés a zsidóváros szélén az Intercontinental szálló előtt történt, ahol egy csoport neonáci és anarchista összeverekedett. A rendőrség becslése szerint a délutáni eseményekben aktívan mintegy 500-600 neonáci és mintegy 1000-1200 ellentüntető vett részt.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség – 1100 állami és 300 városi rendőr volt szolgálatban – már kora délután lezárta a régi zsidó negyedbe vezető legfontosabb útvonalakat. Az utcákon páncélos kocsikat, vízágyúkat, mentőautókat látott az MTI tudósítója.

A Vysocany negyedben gyülekező neonácik egyik csoportját a rendőrség először szétzavarta. A később mintegy 200-250 főre nőtt csoportot a Ceskomoravská metróállomásnál a rendőrség aztán körülzárta és mindenkit ellenőrzött. Több tucat személynél gumibotokat, késeket, pirotechnikai eszközöket és gázpisztolyokat találtak. A Ceskomoravská metróállomást délután lezárták.

A betiltott szélsőjobboldali rendezvényre három autóbusznyi fiatal német neonáci és egy autóbusznyi német anarchista is Prágába érkezett. A hatóságok a buszokat először feltartóztatták a határon, de az igazoltatás után rendőri kísérettel továbbengedték őket – jelentette a közszolgálati Cseh Televízió. Prágában a rendőrség azonban sem a neonácikat, sem az anarchistákat nem engedte az események közelébe.

A Fiatal Nemzeti Demokraták a menetet az iraki beavatkozás elleni tiltakozásnak minősítette, de a hatóságok azonban provokációnak tartják a zsidók elleni 1938-as németországi pogrom, a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára időzített megmozdulást és ezért nem engedélyezték.

Prága belvárosában az esti órákban is nagy a feszültség és a térség felett állandóan két rendőrségi helikopter köröz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.