Nagyvilág

Neonácik tüntetnének Prágában

Prága neonácik ellen küzd, a rendőrség a szélsőséges fiatalok közül sokat letartóztatótt.

Lezárta a cseh rendőrség a régi prágai zsidó városrészbe vezető legfőbb utcákat, miután a Vysocany negyedben több száz neonáci gyűlt össze, hogy részt vegyen a jobboldali szélsőséges Fiatal Nemzeti Demokraták által tervezett, de a hatóságok által nem engedélyezett felvonuláson.

A metró Vysocany megállóját lezárták. A régi zsidóvárosban, ahol több százan vesznek részt a hírhedt kristályéjszaka áldozataira emlékező ellenrendezvényen, rendkívüli a rendőri jelentét, s a vízágyúk mellett már néhány páncélkocsit és mentőautót is látott az MTI helyszínen lévő tudósítója. Újabb letartóztatások történtek, s a zsidóvárosba tartó lakosokat és turistákat ellenőrzik.

Késő délutánra már több mint ötven neonácit tartóztattak le Prágában, akik részt akartak venni a szélsőjobboldali Fiatal Nemzeti Demokraták felvonulásán a régi zsidó negyedben – közölte a rendőrség.

A hatóságok a neonácikat nem engedték be a városközpontba. A Ceskomoravská metróállomás közelében a rendőrök mintegy 200-250 fős bőrfejű csoportot körülzártak, s egyenként ellenőrzik őket. Több tucat személynél gumibotokat, késeket, pirotechnikai eszközöket és gázpisztolyokat találtak.

A zsidóváros szélén az Intercontinental szálló előtt egy csoport neonáci és anarchista összeverekedett. Néhány személy megsérült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik